Tuesday, January 07, 2003

blog sudah saya pindahkan ke http://wanzu.bogspot.com.::alluanna::.


Dec 2002


blog saya sudah ditukarkan ke blogspot.

wanzu.blogspot.com

48515 | wanzu | 1:48 | 0 comments

Nov 2002


MURSYIDUL-AM IKHWAN DALAM KENANGAN(RENTETAN PERJUANGAN DAN KISAH KEMATIANNYA)

Bulan November menyaksikan ramai tokoh gerakan Islam meninggal dunia. Lebih kurang 70 tahun yang lalu, bumi Palestin menyaksikan Syeikh Izzuddin Al Qassam dibunuh syahid oleh penjajah Britain.

Pada 1985, Ustaz Ibrahim Libya dan 13 anak muridnya dibunuh di Kampung Memali. Empat tahun kemudian (1989) Dr Abdullah Azzam pula di bunuh syahid di Peshawar, Pakistan. Semua ini berlaku pada bulan November.

Tetapi kematian tokoh Islam yang berlaku beberapa hari lalu agak berbeza dengan tokoh-tokoh sebelumnya. Ini kerana tokoh ini menghembuskan nafasnya dalam bulan November yang juga bulan Ramadhan yang penuh barakah. Lebih dari itu, tokoh ini meninggal dunia ketika umat Islam sedang bersiap-siap untuk mempertingkatkan ibadat di malam Jumaat. Jika orang lain meninggalkan wasiat berkaitan harta kepada anak-anak, maka tokoh ini sempat menulis wasiat kepada seluruh umat Islam supaya berjuang membebaskan Baitul Maqdis dan Palestin daripada penjajahan Yahudi.

Tokoh yang dimaksudkan ini ialah Ustaz Mustafa Masyhur, Mursyidul-Am Ikhwanul Muslimin yang kelima. Setelah enam tahun memimpin gerakan Islam yang tertua dan terbesar di dunia ini, beliau dipanggil ilahi dengan penuh kemuliaan.

Ustaz Mustafa, 81, dilahirkan pada 15 September 1921 di Kampung Saadiyyin, Muhafazah Syarqiyyah, Mesir. Beliau terdidik di dalam suasana keluarga yang berpegang teguh dengan agama.

SERTAI IKHWANUL MUSLIMIN

Al Marhum menyertai jamaah Ikhwanul Muslimin lapan tahun selepas penubuhannya iaitu pada tahun 1936. Kisah penyertaannya ke dalam jamaah berkenaan agak menarik. Ketika berhijrah ke Kaherah, beliau sering mengunjungi sebuah masjid berhampiran kediamannya. Suatu hari, ketika di masjid, beliau melihat seorang lelaki sedang menyebarkan risalah yang mengiklankan ceramah agama di sebuah masjid.

Atas sifatnya yang sangat cintakan ilmu dan majlis pengajian agama, beliau menghadirkan diri ke majlis berkenaan. Di penghujung pengajian, penceramah berkenaan mengumumkan bahawa seorang tokoh ulamak ternama, Ustaz Hasan Al Banna akan berkunjung ke situ untuk menyampaikan ceramah. Sekali lagi timbul perasaan di hati Ustaz Mustafa untuk menghadiri majlis berkenaan.

Di pendekkan cerita, disebabkan kagum dengan kedua-dua ceramah inilah beliau membuat keputusan untuk menyertai gerakan Ikhwanul Muslimin.

Ikhwan Muslimin ditubuhkan oleh Mursyidul Amnya yang pertama, Hasan Al Bana empat tahun selepas kejatuhan Khilafah Othmaniyyah Turki (1924) iaitu pada tahun 1928. Pengaruh Ikhwan tersebar ke seluruh dunia Arab dan sebahagian negara umat Islam.

Matlamat perjuangan Ikhwan ialah berjuang untuk menegakkan negara Islam tanpa kekerasan. Di samping itu mereka berjuang untuk melakukan perubahan dan pembaikan politik dan ekonomi secara berperingkat. Ikhwan turut mementingkan sudut tarbiyyah bagi memastikan ahli-ahlinya berpegang teguh dengan ajaran Islam yang sebenar.

Pengaruh Ikhwan sangat besar. Bahkan penubuhan jamaah, parti dan gerakan Islam di seluruh dunia adalah rentetan daripada penubuhan Ikhwan.

Kini Ikhwan Muslimin menguasai 17 daripada 454 kerusi parlimen Mesir di samping banyak kerusi lain di beberapa negara Arab.

Ustaz Mustafa sangat kagum dengan perjuangan Islam yang dibawa oleh Ikhwan. Daripada sebagai ahli biasa, hinggalah akhirnya dipilih sebagai pemimpin tertinggi.

Beliau menjalankan amanah memegang jawatan Mursyidul Am yang disandangnya sejak 1996 hinggalah keadaannya yang sudah tidak berdaya lagi pada 29 Oktober lalu. Sejak itu, jawatan berkenaan dipangku oleh Ustaz Makmun Hudhaibi. Berkemungkinan beliau akan dipilih sebagai Mursyidul Am dalam pemilihan yang akan diadakan beberapa hari lagi.

Makmun, 83, ialah anak kepada Mursyidul Am Kedua selepas Hasan Al Bana, Hasan Hudhaibi (1950-1973). Makmun pernah menjadi ketua hakim di Kaherah serta pernah mengetuai 37 calon Ikhwanul Muslimin menyertai pilihanraya Dewan Rakyat (Parlimen) pada tahun 1973.

UJIAN

Dalam menjalankan amanah jamaah dan amanah agama, Ustaz Mustafa pernah dipenjarakan beberapa kali pada zaman pemerintahan Jamal Abdun Nasir dan kali terakhir ialah pada tahun 1965 hingga 1971 (enam tahun). Sebaik sahaja Anwar Sadat mengambil-alih pemerintahan, beliau memberikan keampunan kepada ramai anggota Ikhwan yang dipenjara. Mustafa termasuk di kalangan mereka yang dibebaskan.

Walaubagaimanapun, Sadat cuba menangkapnya kembali. Untuk menyelamatkan diri, beliau berhijrah ke Kuwait beberapa ketika sebelum operasi penangkapan beramai-ramai dilakukan pada tahun 1971. Beliau kemudian tinggal di Jermen selama lima tahun dan di sana beliau mengatur gerakan menyebarkan pengaruh Ikhwan ke seluruh dunia.

Beliau pulang ke Mesir beberapa ketika sebelum Mursyidul Am ketika itu, Syeikh Umar Tilmisani meninggal dunia. Jawatan Mursyidul Am kemudiannya diambil-alih oleh Syeikh Hamid Abun Nasr dan Mustafa menjadi timbalannya.

Setelah Syeikh Hamid meninggal dunia pada tahun 1996, Syeikh Mustafa Masyhur dilantik sebagai penggantinya. Februari lalu (2002) beliau sekali lagi dipilih untuk meneruskan khidmatnya sebagai Mursyidul Am. Pemilihan tersebut dibuat selepas Ikhwan membuat pindaan tempuh khidmat Mursyidul Am kepada enam tahun.

Ustaz Mustafa turut diundang menyampaikan ceramah di serata dunia. Bahkan ketika permulaan krisis selepas kemenangan mujahidin di Afghanistan, beliau mengetuai delegasi pemimpin-pemimpin gerakan Islam seluruh dunia pergi kek Kabul untuk mendamaikan kumpulan-kumpulan mujahidin. Turut serta dalam rombongan berkenaan ialah Al Marhum Ustaz Fadhil Noor dan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

Beberapa tahun lalu, PAS pernah menjemputnya menghadiri satu majlis di Malaysia dan beliau menyatakan persetujuan untuk menghadirkan diri. Malangnya sebelum berlepas ke Malaysia, pasportnya dirampas dan dikoyak.

Walaupun menghadapi pelbagai rintangan dan halangan, Ustaz Mustafa tetap berada di dalam saf perjuangannya dan tidak meninggalkan jamaah sehinggalah beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir.

KISAH KEMATIAN

Pada 29 Oktober lalu, selepas pulang dari pejabatnya, beliau berehat seketika. Apabila azan Asar dilaungkan, anak perempuannya cuba mengejutkannya daripada tidur. Sebaik terjaga daripada tidur, didapati dirinya begitu tidak bermaya sekali. Beliau diserang sakit yang melibatkan otaknya.

Melihatkan keadaan bapanya, si anak menasihati Ustaz Mustafa supaya menunaikan solat di rumah sahaja. Namun tarbiyyah mantap yang diterimanya menghalang beliau untuk menunaikan sembahyang di tempat selain daripada masjid. Apatah lagi beliau adalah pemimpin tertinggi bagi jamaah Islam yang tertua dan terbesar. Beliau terus mempersiapkan diri dan pergi menunaikan sembahyang di masjid berdekatan kediamannya.

Selepas menunaikan sembahyang, beliau sudah tidak mampu melakukan apa-apa lagi. Orang ramai menghantarkannya ke hospital dan beliau berada di sana selama lebih kurang dua minggu. Pada petang Khamis lalu, beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Keesokan harinya, orang ramai berkumpul di Masjid Rabaah Adawiyyah di Madinat Nasr untuk memberikan penghormatan trerakhir sebelum beliau dikebumikan. Jalan-jalan sekitar menjadi sesak. Setelah jenazah disembahyangkan, orang ramai berarak menuju ke tanah perkuburan yang terletak 10 km dari masjid berkenaan.

Suasana sepi, sedih dan pilu menyelubungi perjalanan ke tanah perkuburan. Tidak ada sebarang laungan atau slogan-slogan seperti perhimpunan yang biasa di anjurkan oleh Ikhwan. Masing-masing hanya berdoa di dalam hati memohon kesejahteraan ke atas pemimpin yang pergi. Sebahagian daripada mereka mengangkat mashaf Al Quran sebagai lambang kepada syiar perjuangan mereka.

Perarakan yang dianggarkan disertai oleh 20,000 orang itu turut disertai oleh pemimpin-pemimpin politik termasuk ketua Parti Buruh (pembangkang), Ibrahim Shukri. Walau bagaimanapun Al Jazeerah melaporkan bahawa tidak kelihatan seorangpun pemimpin kerajaan dan pemimpin parti yang memerintah, Parti Negara.

Dari Allah kita datang, kepadanya jua kita kembali... Al Fatihah...

MURSYIDUL AM IKHWANUL MUSLIMIN

1. As Syahid Ustaz Hasan Al Banna (1928)
2. Syeikh Hasan Hudhaibi
3. Syeikh Umar Talmisani
4. Syeikh Hamid Abun Nasr
5. Syeikh Mustafa Masyhur (1996-2002)
6. Syeikh Makmun Hudhabi (pemangku)

Oleh: Salman Al Munziri, KAHERAH

48276 | wanzu | 5:37 | 6 comments

Nov 2002

DANCHAN YANG TELAH SYAHEED

baru je dua tiga hari register blogspot. ari ni dia dah ok semula. ingat hari ni masuk cc nak alter blogspot kasik cantik2. tapi takpela danchan dah ok. ke nanti dia buat hal lagi?? nak terus kat sini ke nak mulakan hidup baru?

48167 | wanzu | 23:31 | 6 comments

Oct 2002

LAYAN BLUES

..::[my childhood]::.

aku ke pinang tunggal baru2 ni... tempat aku dibesarkan...
suasana kampung pinang tunggal tak byk berubah. tak begitu maju sgt.
pokok2 jati tempat aku panjat dan terjun macam superman dulu masih wujud menunggu masa utk ditebang.
jarang sekali aku pulang menziarahi maklong dan paklong yg menjaga aku sewaktu berkhatan dulu. aku berkhatan cara kampung hehe. dpt le aku merasa tradisi org melayu :D
kenangan di zaman kanak2 mmg indah. siapa yg tak seronok bila jumpa kawan2 lama dan kenang balik apa yg dah dibuat masa kecik2 dulu, kan?

mandi sungai... main perang2...pergi ramai2 mengaji malam2 bawak lampu suluh... tangkap ikan laga... tangkap burung....pergi sekolah pagi2.... hehe nak tulis semua mana boleh kan?
tetapi membesar di kampung mmg seronok. syukur aku dpt peluang tu.

kawan2 yg dulu sama2 main perang2 dlm hutan sekrg ni dah ramai yg masuk askar...hehe
ada jugak yg dah kawin... yg dah dpt anak pun ada....alhamdulillah
kawan2 tak byk yg sambung study. kebykan dah bekerja. rasa macam pelik pulak bila aku ni masih ada dua tahun utk abiskan degree sedangkan kawan2 dah bekerja.

syukur suasana di pinang tunggal tak byk berubah. boleh la layan blues ngan kawan2 bila diorg bawak jalan2 keliling kampung. kenang balik nostalgia lama hehe...

tak macam perai (tempat aku dibesarkan selepas pinang tunggal). perai dah jauh berubah. perai bukannya kampung macam pinang tunggal. perai boleh dikatakan bandar. kalau belajar geografi aku mesti bangga sbb perai termasuk dlm kawasan perindustrian di malaysia.

bila aku jenguk ke perai. segala2nya berubah.dah takde apa yg tinggal. sekolah rendah kebangsaan st mark pun macam dah nak tutup. terhimpit dikelilingi bangunan2 besar yg baru dibina.

hanya satu yg masih kukuh berdiri. pokok kurma yg opah tanam. aku ingat lagi pokok kurma tu sama tinggi dgn aku waktu aku umur lima tahun. skrg ni pokok tu dah tinggi sgt dr aku :D
heran jugak kenapa sykt pembangunan tak tebang pokok kurma tu. mungkin sbb pokok kurma jarang tumbuh la kot kat malaysia ni?

"lelaki yg malang hanya mengenang masa lepas", kata2 bezita pada goku dlm dragon ball z hehe

----------------------------------------

.::[dark water]::.

tutup lampuuuuuuuuuuu kalau tgk cerita ni....
cerita seram yg membuatkan adik aku takut nak pegi bilik air:D

------------------------------------------

46262 | wanzu | 22:31 | 6 comments

Oct 2002

korang dah join KELAB UMNO?? jom la join. best woo dpt duit masuk kelab UMNO ni.

assalamualaykum

tenggelam sekejap. sekrg timbul semula. hampir lima hari tak online sbb ke kuala lumpur, shah alam, subang, puchong, klang dan mana2 ntah tak ingat.

terkilan dalam kesibukan tersebut tak sempat ke KISAS untuk menziarahi guru2. takpe, masih ada masa. teacher azmalia dah sound dua kali sbb turun KL tak jumpa dia. i'm really sorry teacher!

seperti biasa mailbox penuh kalau dua hari ditinggalkan. penuh dgn bende2 yg tak diundang. pening pening.

tambah pening apabila rakan2 di mesir asyik menelefon meminta aku segera pulang ke sana.

apa khabar mesir skrg ni. dah bukak ke belum kuliyah?

aku jenguk mailing list pmram utk dptkan berita2 terkini. tiada berita mengenai kuliyah. yg ada berita mengenai nadi umno di sana.

nadi dlm bahasa arab bererti kelab. awalnya nadi umno bergelar 'kelab umno'. tetapi apabila dieja dlm jawi kadangkala tersebut kalbun umno pula.

kalbun dlm bahasa arab bererti anjing. kelab umno/kalbun umno=anjing umno. tentulah jijik jika disebut begitu. sbb itulah ditukar namanya kepada 'nadi umno'. (hahaha)

kerajaan melarang mahasiswa terlibat dlm politik. tetapi di timur tgh diwujudkan pula kelab umno. kawan2 aku kat usm pernah ckp, "aik! org belajar agama kat mesir pun masuk umno gak ke??"

tak pelik ke? sewaktu mahasiswa terikat dengan AUKU dan tidak dibenarkan terlibat dan cenderung terhadap mana2 parti politik, sebaliknya berlaku di luar negara. kat mesir, dianggarkan 6% masuk Kelab UMNO termasuk mereka yg bukan warganegara MALAYSIA. kat korea, 95% UMNO.tempat lain Wallahu A'lam. cuba fikirkan siapakah yg mengheret mahasiswa ke kancah politik kepartian?

http://numram.tripod.com/organisasi.htm ni dia laman web diorg.

kat sini aku paste satu artikel yg org fwd ke email aku berkaitan serba sedikit mengenai kelab umno di timur tgh...

=====

Apabila membaca artikel bertajuk "Beberapa Fatwa Menyeleweng Pemimpin Kerajaan di Jordan dibidas Pelajar" oleh Bekas Ahli Kelab UMNO Jordan yang disiarkan baru-baru ini, saya berpendapat tentunya pimpinan kerajaan sudah serik untuk mengadakan pertemuan bersama pelajar Malaysia di Timur Tengah lagi.

Delegasi Malaysia yang diberitakan mengunjungi para pelajar Malaysia di Mesir dan Jordan itu bukanlah calang-calang pemimpin, malah mereka ialah Tan Sri Dato’ Paduka Abd Hamid Othman (Penasihat Agama Perdana Menteri Malaysia), Dato’ Zainal Abidin Abd Kadir (Pengarah JAKIM), Dato’ Mustafa Taib (Bekas Pengarah YADIM) serta Astora Jabat.

Hanya Astora Jabat sahaja yang yang tidak berpangkat, tetapi ia terpilih untuk menyertai sama. Mungkin ia dipilih untuk menyertai delegasi tersebut atas beberapa sebab yang tertentu.

Penyertaan Astora Jabat tidaklah secara kebetulan malah pada pandangan saya ialah kerana ia adalah merupakan di antara penulis yang kuat menghentam Pas, hinggakan dalam ruangan "Bicara Agama", beliau sentiasa mencari peluang untuk menghentam parti pembangkang. Dengan penyertaanya ke sana, dapatlah beliau mengumpulkan "modal" untuk menghentam Pas dan pimpinannya.

Penyertaannya bersama delegasi pimpinan kerajaan juga boleh dikatakan kerana beliau mahir berbahasa Arab setelah "bertapa" di Universiti Kouraoiyine (Al-Qurawiyin) di Fez, Maghribi dan mempunyai pengalaman tinggal selama lebih 20 tahun di negara-negara Arab. Ini akan memudahkan lagi delegasi pimpinan kerajaan menyertai Persidangan Umum Ke-12 Yayasan Ali al-Bait yang diadakan di Amman, Jordan pada 4-7 Ogos lalu.

Mungkin inilah di antara sebab mengapa Astora Jabat dipilih untuk bersama menyertai delegasi kerajaan ke Timur Tengah. Mungkin terdapat sebab-sebab lain, hanya Allah s.w.t sahaja yang tahu.

Apa yang menarik perhatian saya setelah membaca artikel "Beberapa Fatwa Menyeleweng Pemimpin Kerajaan di Jordan dibidas Pelajar" itu ialah kenyataan penulis artikel tentang bagaimana Astora Jabat yang cuba berbahasa Arab pada pertemuan tersebut untuk menarik perhatian dan keyakinan pelajar Malaysia di Jordan terhadapnya, malangnya percubaannya meleset.

Tentu kita masih ingat lagi peranan yang dimainkan oleh Astora Jabat pada tahun lalu dalam usaha memburukkan nama baik Dato' Seri Tuan Guru Haji Abd Hadi Awang, Menteri Besar Terengganu. Sesi wawancara tuan guru dengan T.V Satelit Al-Jazeera pada tahun lepas telah dikupas dan diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu menerusi ruangan Bicara Agamanya.

Ia ketika itu tidak ubah seperti pakar bahasa Arab membuat komen dan kritik mengalahkan Profesor Doktor di Universiti Al-Azhar dan Sibawaih (pakar tata bahasa Arab kurun ketiga Hijrah).

Sayangnya penulis artikel yang mahu dikenali sebagai "Bekas Ahli Kelab UMNO Jordan" tidak mengulas lebih lanjut bagaimanakah Astora Jabat berbahasa Arab? Pelat Kuala Lumpur atau pelat Pattani? Tahap apakah yang digunakan? Tahap ibtidai atau senawi atau universiti? Berapakah jumlah kesalahan dan kesilapan dari segi tata bahasa nahwu dan sorof?

Bertindak memburuk dan mengkritik tuan guru seolah-oleh ia pakar dalam bahasa Arab mengalahkan orang Arab sendiri, sudahlah fatwa yang dikeluarkan menyeleweng dari al-Quran dan Sunnah, menuduh pula pelajar Malaysia berada dalam ghetto Pas dan tidak mempunyai hubungan budaya dan ilmu dengan Al-Azhar kecuali dalam bentuk yang sangat mendatar.

Saya adalah salah seorang di antara ratusan ribu penonton wawancara T.V Satelit Al-Jazeera bersama Tuan Guru Haji Hadi Awang pada tahun lalu dan sempat merakam wawancara tersebut ke dalam video kaset.

Astora Jabat boleh berbohong kepada rakyat Malaysia dengan mengambil peluang untuk mengkritik tuan guru berikutan wawancara dengan T.V Satelit tersebut kerana rakyat Malaysia tidak berpeluang menonton sendiri wawancara tersebut yang disiarkan menerusi Satelit. Akan tetapi ia tidak dapat berbuat demikian kepada pelajar-pelajar Timur Tengah. Tuan guru tidaklah seperti mana yang dipukul canangkan oleh Astora Jabat keseluruh Malaysia itu.

Malah tuan guru menghadapi semua soalan-soalan yang diajukan oleh T.V Satelit Al-Jazeera dengan tenang dan penuh keyakinan serta memberikan pandangan yang bernas. Apa yang saya tidak puasa hati ialah pengacara T.V Satelit tersebut banyak menyelit dan mencelah memotong percakapan tuan guru dan terkadang tidak memberi ruang yang cukup untuk tuan guru menjawab.

Beberapa pelajar arab dan pelajar negara bekas Kesatuan Soviet yang menyaksikan wawancara tersebut mengkagumi keperibadiaan tuan guru yang tampil dengan gaya sederhana - berserban dan berbaju melayu - walaupun berjawatan sebagai Menteri Besar. Tambahan pula pihak T.V Al-Jazeera meletakkan jawatan tuan guru di screen T.V sebagai "Waziru al-Wuzara' yang bermaksud Perdana Menteri, dengan itu Dato' Seri Tuan Guru Haji Abd Hadi Awang lebih dikenali sebagai Perdana Menteri daripada Menteri Besar di negara Arab. Inilah yang membuatkan Astora Jabat dan Umno menjadi bengang dan dengki.

Banyak panggilan talipon mengajukan soalan-soalan dan juga melalui e-mail sebagai petanda respons yang positif daripada penonton. Tuan guru ternyata hebat dan memang mempunyai bakat untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Adapun mesej delegasi pimpinan kerajaan ke Jordan untuk mempengaruhi para pelajar ternyata gagal untuk disampaikan apabila kalah teruk dalam perdebatan hangat. Besar kemungkinan delegasi kerajaan telah bersepakat untuk menghadapi soalan-soalan dari para pelajar, walaupun begitu percanggahan di antara mereka tetap ada apabila diberitakan bahawa Dato' Abd Hamid Othman yang kelihatan seperti menyalahkan hujjah Dato' Zainal (Pengarah JAKIM) yang jelas silap dan menyeleweng.

Saya berkeyakinan penuh bahawa Umno gagal untuk mendapat tempat di hati para pelajar walaupun telah membuka kelabnya di Timur Tengah. Astora Jabat menuduh para pelajar sudah terpengaruh dengan parti pembangkang menerusi artikelnya yang bertajuk "Pelajar terperangkap dalam ghetto Pas" yang disiarkan melalui Utusan Online sejurus selepas beliau kembali ke tanah air.

Astora juga menulis dalam artikelnya lagi bahawa "Ulama Arab sedia bantu perangi ekstremisme". Kita tidak mengetahui apakah jenis pembohongan yang telah dilakukan oleh Astora di hadapan ulama' Arab untuk memburuk-burukkan Pas bertujuan meraih sokongan mereka.

Sebenarnya ulama' Arab kurang arif dengan kedudukan Malaysia dan juga salah laku pimpinannya. Banyak yang memuji Malaysia dari segi ekonomi kemajuan dan dikatakan berani bersuara apabila berada di pentas dunia antarabangsa.

Mereka menjadi terpukau dengan semua itu tanpa menyedari apa yang berlaku secara realitinya di dalam Malaysia hari ini terutamanya apa yang telah dilakukan oleh pimpinan-pimpinan Umno.

Oleh itu, Pas tidak perlu bimbang, walaupun Tuan Guru Nik Aziz enggan membuka kelab Pas di Timur Tengah, para pelajar tetap akan memberikan sokongan padu kepada Pas yang berusaha untuk mendaulatkan Islam, Al-Quran dan Sunnah.

Tentunya pimpinan kerajaan menjadi serik untuk bersemuka dengan pelajar Malaysia di tanah Arab lagi. Fatwa-fatwa menyeleweng mereka dibidas hebat oleh para pelajar. Jelasnya, para pelajar yang menuntut ilmu di bumi anbiya’ ini tidak mudah untuk dipengaruhi atau diracuni minda mereka. Mereka mempunyai ilmu dan berfikiran matang serta bersedia untuk menyalurkan ilmu ke arah kebenaran, bukan ke arah kebatilan atau menyeleweng dari landasan sebenar.

Sebab itulah ulama' Umno begitu takut untuk bersemuka secara "face to face" dengan ulama' Pas. Sekiranya dengan pelajar mereka sudah dibidas hebat, tentunya mereka akan tersungkur rebah apabila berdepan dengan ulama' Pas yang ternyata lebih hebat.
====

45705 | wanzu | 16:30 | 4 comments

Oct 2002


semoga mak long cepat sembuh

aku ziarah mak long kat hospital specialist bukit mertajam ptg tadi. dia baru je lepas operate pukul 1.40 ptg. mak long nampak masih lemah.

doktor ckp pembedahan berjaya. alhamdulillah. tiga ketulan yg tumbuh di rahim mak long dpt dikeluarkan.

semoga mak long cepat sembuh

lagi kisah abg X

oh ye... masih ingat dgn abg X? dia makin sembuh. siap dpt pumping (tekan tubi) sebyk 50 kali lagi.

aku yg sihat ni pun 20 lebih pun dah terketar. cikgu karate aku dulu ckp, remaja normal boleh pumping 40 kali.

tp kenapa aku tgk ramai kawan2 aku pumping 10 kali pun tak lepas?? adakah remaja2 skrg byk yg tak normal???

44453 | wanzu | 2:45 | 5 comments

Oct 2002

aku jadi tok kadi

baru2 ni aku ditemani seorg sepupu berjumpa dgn kakak angkatnya (kak Y) di bukit mertajam, ppinang. dia semakin montel nampaknya. kini bergelar ibu beranak tujuh. meriah sungguh rumah dia.

kami berbual panjang. maklumlah hampir empat tahun tak berjumpa.

tetiba kak Y bertanya pada sepupu aku tu,
"ko ni bila nak kawin ha? takkan takde makwe kot"

sepupu aku tu mmg. pegi mana2 mesti org tanya camtu. dia sengih je. tak menjawab langsung. org bukan saja2 tanya. sebenarnya org risau kat dia sbb umur dah 29.

kak Y tensen sbb soalannya tak berjawab.
"wey! aku tanya ko ni. ko ni dah ada makwe ke belum??"

sepupu aku tu masih sengih2 dan cuba alih topik perbualan tapi tak dilayan. lagipun nampak sgt dia nak cover. hehehe.

kak Y mmg betul2 marah,
"ooo hang tanak ckp ye. takpe... takpe...."

kemudian kak Y diam sambil tunduk memejamkan mata.

sepupu aku tu ketawa terbahak2.
"kak Y! mana aci teropong!!!"

pada mulanya aku pelik dan tak fhm apa yg sedang berlaku. skrg aku dah fhm sikit.

kemudian kak Y bersuara, "ooo hang tak layan budak tu ye?? budak kelantan kan?? satu tempat kerja dgn hang kan?"

sepupu aku sengih je.
"kak Y dah le tu. sikit2 dah le"

"kenapa ko tak layan dia? kesian budak tu"

"ada le sikit masalahnya. dah le kak Y. malu le kat hairi buat saya camni"

"tu la. kak Y tanya baik2 tanak jawab"

hehe. kesian sepupu aku. selama ni aku taktau pulak yg kak Y ada ilmu boleh teropong meneropong ni.

sedang aku ketawakan sepupu aku tu, tetiba je kak Y serang aku.

"haa!!! ko ni plak hairi, dah ada makwe ke belum??"

"err... takde kak Y", nak ngaku malu :D

"ooo nak tipu. aku nak teropong ko plak". kemudian kak Y buat cam tadi. tunduk dan pejamkan mata.

alamak, takleh jadi ni. aku kena pertahankan diri. mana leh senang2 nak teropong aku.

"haa... budak tu bertudung labuh... pakai jubah.... korg baru nak kenal2"

hehe. dpt jugak aku pertahankan diri. tapi dia dpt tembus sikit. mmg si dia bertudung labuh dan berjubah. tapi aku dan si dia bukan baru nak kenal2. :D

ok, aku pendekkan cerita.

kemudian kami berbual2 lagi. sepupu aku mintak izin nak keluar kejap sbb nak isap rokok. tinggal le aku, kak Y dan anak2nya. suami kak Y keluar kerje.

tiba2 kak Y bertanya sambil berbisik pada aku (sambil tgk ke kiri dan kanan, lagak macam nak melintas jalan... lagak macam nak curi telur ayam kat reban pun ada jugak),

"hairi, apa hukumnya kalau kak Y berkawan dgn lelaki lain. masing2 ada menaruh perasaan. tapi hubungan kami tak sampai nak berzina la (direct je dia tanya aku). kami masih jaga batas lagi sbb kami masing2 dah berkeluarga"

terkejut. aku terkejut sgt bila diajukan soalan ni. dgn pantas aku bertanya,

"abg M (suami kak Y) tahu tak ni?"

"dia tak tau... bla bla bla bla...."

kak Y terus menceritakan dgn panjang lebar masalah antara dia dan suami. ahh sudah.

"apa hukumnya ye hairi?"

isk... berat aku nak jawab soalan ni. kak Y nak uji aku ke? ke mmg betul2 dia tanya ni? aku diam dan tunduk. keliru pun ada.

"tak boleh kak Y buat camtu, berdosa", itu je jawapan aku.

kemudian dia angguk2. aku harap takde lagi soalan2 yg lebih mencabar yg akan keluar dr mulut dia.

harapan aku punah apabila dia bertanya lagi. soalan2 yg lebih rumit. menguji apa yg telah aku pelajari dlm bab munakahat. persoalan talaq, hak2 isteri dan lain2. kalau aku ceritakan panjang lebar pula.

heh, macam tok kadi je aku malam tu.

44182 | wanzu | 10:46 | 4 comments

Sep 2002

Ya Allah Kurniakanlah padaku kesihatan yg baik.

1230 malam

Situasi yg sama seperti semalam.

Aku baru je balik hantar abg irfan ke stesen bas utk balik ke KL. Hujan lebat juga seperti semalam.

Badan terasa sedikit penat kerana jauh berjalan hari ni. Kami (aku dan abg irfan) ke Langgar, Alor Setar. [sebut:langgaq hehe]

>Abg Ahmad Hasan

Kami singgah di rumah abg Ahmad Hasan. Dia segenerasi dgn abg irfan sewaktu di kisas. Dan telah berjaya menghabiskan BA SYariah di Universiti AlAzhar cawangan Tanta baru2 ni dgn pangkat Jayid. Abg Mad (nama timangannya) seorg yg pendiam dan tak byk bercakap. Semasa tingkatan enam di Kisas dia lebih byk menghabiskan masa di Masjid Sultan Sulaiman dgn mentelaah kitab2 dan muzakirat2.

Abg Mad merancang utk menyambung pelajaran ke peringkat sarjana (master) di INSANIAH, Kedah. INSANIAH mahukan seramai 50 org utk pengajian master pada tahun ini. Jumlah yg mendaftar setakat ini hanya 20 org sahaja. Kerana ketidakcukupan jumlah tersebut, pihak pentadbiran INSANIAH tidak akan membuka pengajian master pada thn ini dan akan menangguhkannya ke tahun hadapan.

Kini Abg Mad merancang utk kembali ke Mesir utk ambil master di Universiti Terbuka Amerika (American Open University), Kaherah. Semoga Allah memudahkan urusan abg Mad. Dan semoga aku juga dpt mengikuti jejak langkah abg2 yg dpt melanjutkan pengajian hingga ke peringkat tersebut.

>Abg X

Ini kisah abg X. Identitinya aku rahsiakan atas dasar keselamatan. Abg X juga seperti abg Mad. Rakan abg IRfan di Kisas dan pelajar Universiti AlAzhar cawangan Tanta.

Abg X terlantar di rumah bomoh di Sg Tiang. Tulang belakangnya patah. Tulang pangkal pahanya juga menghadapi masalah. Dia terjatuh dari tingkat tiga rumahnya di Tanta, Mesir pada Jun yg lalu.

Ada yg mengatakan dia terjun bangunan kerana tekanan2 yg dihadapi. Ada yg mengatakan dia terjatuh sewaktu membetulkan arial tv utk menonton Piala Dunia. Ada pula yg mengatakan dia diganggu oleh makhluq halus.

Aku cuba mendptkan maklumat yg sebenar. Aku bertanya kepada Abg Mad apa yg telah berlaku sebenarnya. Abg Mad merupakan sahabat qarib abg X. Jadi aku percaya Abg Mad tahu kisah yg sebenar.

>Abg Mad membuka cerita.

Abg X telah pergi bekerja ke United Kingdom pada thn 2001. Tujuannya adalah utk mengumpul duit membiayai kos pelajarannya di Mesir. Sedikit sebyk dpt juga meringankan beban kedua org tuanya yg agak susah.

Selain itu dia juga berniat utk mendirikan rumahtangga. Sudah lama dia berhasrat demikian. Boleh dikatakan inilah tujuan utamanya mengumpul wang tersebut.

Tetapi malang apabila abg X telah ditipu majikannya di UK. Majikannya tidak membayar gaji abg X. Hampir 700 pound UK.

Sekembalinya ke Mesir, abg X begitu kecewa dan tertekan kerana impiannya tak tercapai. Kerana terlalu byk berfikir dia semakin tertekan. Lama kelamaan dia menjadi semakin pelik.

Kerana bimbangkan kesihatan abg X, abg Mad mendptkan khidmat bantuan seorg pensyarah arab mesir utk merawatnya. Pensyarah tersebut mendapati abg X tidak apa2. Cuma dia nasihatkan abg X supaya sering melakukan tahajjud dan menjaga waktu solat subuh.

>Tragedi

Semakin lama abg X menjadi lebih tertekan. Tambahan pula imtihan (peperiksaan) kian hampir. Sehinggalah pada suatu hari tanpa disedari rakan2 abg X naik ke tingkat atas rumahnya (tingkat tiga) dan terjun/terjatuh ke bawah.

Rakan2 begitu terkejut lalu memapah abg X naik ke rumah. Pada waktu tersebut abg X kelihatan agak kuat dan tidak begitu sakit. Kemudian dia pengsan.

Apabila sedar abg X mengaduh kesakitan yg amat sgt. Lalu dia dibawa ke hospital. Alangkah terkejutnya apabila didapati kecederaannya agak serius di tulang belakang dan pangkal paha kanannya.

Selama hampir sebulan abg X terlantar dan dirawat di hospital Tanta, Mesir. Tulang belakangnya disokong oleh sendi2 besi. Rawatan tersebut memakan kos hampir lebih 7 ribu pound mesir.

>Pulang berubat di Malaysia

Pada 21hb lepas abg X pulang ke tanah air utk berubat secara tradisional. Dia kini dirawat oleh seorg bomoh di Sg Tiang (kawasan yg agak hulu di Kedah). Menurut bomoh abg X dirasuk Jin di negara Mesir sana. Kemungkinan Jin Firaun. Yg pasti jin tersebut bukan jin ISlam. Usia jin agak panjang. Tak seperti manusia. Menurut bomoh, jin yg mengawal baginda Nabi Muhammad baru sahaja meninggal sepuluh tahun lepas. Itu kata tok bomoh.

Kini abg X semakin pulih. Bomoh ni mmg cekap. Khabarnya dia bekas doktor di Burma. Di rumahnya ada enam org pesakit seperti abg X. Ada yg patah pinggang. Ada yg patah kaki dll. Pesakit2nya semuanya hampir pulih.

Di satu sudut rumah bomoh tersebut aku dapati ada seketul tulang yg direndam dlm bekas air. Rupa2nya tulang itu adalah tulang lembu yg akan ditambahkan pada pangkal paha seorg pesakit yg hancur tulangnya di bhgn tersebut.

Aku berbual2 dgn pesakit2 yg ada. Semuanya memuji kepakaran tok bomoh. Salah seorg pesakit menyuruh aku mengambil sebuah kotak plastik di bawah katilnya. Katanya itu adalah alat2 yg digunakan tok bomoh utk membedah dan merawat pesakit. Terkejut aku apabila aku membuka kotak plastik tersebut yg sebesar bekas plastik aiskrim tersebut. Di dlmnya ada pelbagai saiz gunting bedah, spanar, playar, ubat bius, screwdriver dll.

Fuh, mmg hebat betul tok bomoh ni.

Pada waktu tersebut tok bomoh keluar. Jadi kami tidak berkesempatan berjumpa dgnnya.

>Iktibar utk kita.

Salah satu hak muslim ke atas saudaranya ialah menziarahi mereka yg sakit. Kedatangan kita menziarahi mereka umpama sebuah hadiah. Selain menggembirakan hati mereka, kita juga seolah2 meringankan penderitaan mereka. Kata2 smgt yg kita berikan akan menguatkan hati mereka menghadapi ujian Allah. Dan terlalu byk hikmah2 lain kepada pesakit yg diziarahi.

Penziarah juga memperoleh manfaat. Dgn melihat penderitaan pesakit akan menginsafkan kita terhadap nikmat2 yg telah Allah berikan kepada kita selama ini.

Maka benarlah sabda Baginda Nabi:

"ni'matani maghbunun fihima kathirun minannas; as sihhah wal faragh"

mafhumnya: dua nikmat yg kebykan manusia lalai dgnnya ialah nikmat kesihatan dan nikmat kelapangan.

Sabda Nabi lagi:

"ightanim khamsan qabla khamsin....."

mafhumnya: rebutlah lima perkara sebelum dtgnya lima perkara.

Semoga kita semua sentiasa beringat dan bersyukur selalu dgn nikmat2 yg Allah berikan kepada kita. Dan kita manfaatkannya ke arah kebaikan sbg tanda syukur kita atas nikmatNYA.

43585 | wanzu | 2:14 | 7 comments

Sep 2002

Ar Razi

Bismillah... tepat 1230 tgh malam aku menulis. Hari ini merupakan hari kedua abg Irfan dan Fairus duduk kat rumah aku.

Baru je balik dari hantar Pai (Fairus) ke stesen bas utk balik ke Melaka. Hujan terlalu lebat. Aku terpaksa memandu dgn berhati hati. Syukur pada Allah kerana aku selamat sampai ke rumah. Alhamdulillah urusan pendaftaran Pai di Ar Razi selesai.

Ar Razi merupakan salah satu daripada beberapa institusi pengajian akademik Islam yg kini kian hari kian bercambah di Malaysia. Bagi yg sentiasa mengikuti perkembangan institusi macam ni mungkin dah biasa dgn nama-nama seperti MADIWA, INSANIAH, KIDU, KIAS, INTIS, MARSAH, MINDA, APD dan bermacam2 lagi. Menurut Pengarah Jabatan Pelajar Malaysia di Kaherah (Mesir), Ayahanda Ustaz Wan Bakar Wan Dagang hampir 50 buah intitusi sebegini wujud di Malaysia.

Institusi2 ni kbyknnya mengadakan twin program dgn Universiti2 di luar negara seperti Mesir, Sudan, Syria, Yaman, Indonesia dan lain2. Dengan menghabiskan dua atau tiga tahun di institusi ini anda akan beroleh diploma. Dan untuk mendapatkan sarjana muda anda perlu menuntut selama setahun atau lebih di Universiti asal negara tersebut.

Sebagai contoh, si A menuntut di ArRazi selama tiga tahun. Dalam tempoh itu dia akan memperoleh diploma. Kemudian si A perlu melanjutkan pengajian di Mesir selama setahun utk mendapatkan sarjana muda. Faham?

Kbykan institusi2 ini ditubuhkan oleh individu persendirian. Ada juga yg bernaung di bawah kerajaan negeri masing2. Tetapi jumlah itu terlalu sedikit.

Kalau begitu kbykannya merupakan institusi pengajian swasta lah? Sangkaan awal aku begitu. Tapi aku telah tersalah sangka. Dan aku baru je dpt maklumat dr Ustaz Zaki (pengasas ArRazi) siang tadi, untuk mendaftarkan institusi ini sebagai institut swasta memerlukan modal yg tinggi. Setiap tahun institut tersebut perlu bayar RM10,000 utk satu bidang yg ditawarkan. Kalau ditawarkan empat bidang, maka RM40,000 harus disediakan setiap tahun sebagai bayaran. Itu bayaran setiap tahun. Bayaran pendaftaran entah berapa ribu ntah yg Ustaz Zaki sebut.

Jadi kebykn institut ini berdiri sebagai Institut Rakyat. BUkan kerajaan dan bukan swasta.

Oh ya. ArRazi juga menawarkan pakej pengajian jarak jauh. Dua tahun di Malaysia dan setahun di Mesir. Bagi bukan jurusan agama yg nak ambik double degree mungkin boleh. Tetapi pastikan anda mempunyai asas bahasa arab yg kukuh.

Kewujudan institusi sebegini memudahkan pelajar2 yg ingin melanjutkan pengajian ke timur tengah setelah kerajaan mewajibkan STAM dan memansuhkan segala sijil tinggi agama yg lain. Jadi tak hairanlah kalau ia mendapat sambutan yg menggalakkan.

16hb Oktober ni MINDA akan menghantar lebih kurg 200 pelajarnya ke Mesir. Itu baru MINDA. Bagaimana dgn yg lain?

Inilah senario yg berlaku akhir2 ini di Mesir. Pelajar2 baru yg dtg merupakan pelajar2 tahun tiga dan tahun empat yg akan menghabiskan pengajiannya selama satu atau dua tahun.

Hanya 'segelintir' sahaja yg dtg sebagai pelajar tahun satu. Diorg ni bebudak STAM yg dianjurkan oleh kerajaan la. Kalau sebelum ni beratus ratus yg dtg sbg pelajar thn satu thn ni alahai.. tak sampai 50 org.

Begitulah secara ringkas yg dpt aku nukilkan di sini. Mungkin selepas ini institut2 ini akan digabungkan dan disatukan pentadbirannya. MUngkin

Begitulah jua nasib hamba Allah yg ingin menuntut ilmu agama.

Hari ini aku ke ArRazi dan USM PPinang. Aku takde kawan kat USM PPinang. Aku sekadar temankan abg Irfan berjumpa kawan2nya di situ.

Semalam kami jalan2 di Kedah. Kami ke SRIDU dan APD.

SRIDU (sekolah rendah ISlam Darul Ulum) di Langgar, Alor Setar merupakan (bagi pandangan peribadi aku) antara sekolah tajaan PAS yg terbaik dr segi pengurusan dan insfratukturnya. Terlalu berbeza jika nak dibandingkan dgn sekolah2 lain di bawah pengelolaan PAS. Cantik, terurus, bersih dll. Kalau semua sekolah PAS macam ni, fuu gerenti gempak.

APD (akademi pengajian dakwah) di Sg Lalang (dekat dgn Sg Petani) pula mengadakan twin program dgn Universiti di Medan, INdonesia. Kalau tak silap JPA support diorg.

Hmm.. byk yg aku nak taip ni. Tapi mata dah berat. Badan dah penat. Seharian suntuk berjalan ke sana sini. Esok ada tempat2 lagi nak dituju. Kalau tak tido skrg alamat mengantukla drive esok.

Lastly, ada beberapa org yg kasi komen tanya ttg aku dan KISAS. ok biar aku jelaskan kat sini. Aku masuk f4 kat kisas tahun 1997 dan ambik SPM thn 1998. stay f6 sampai 2000.

Batch aku di Kisas sempat rasa zaman tiga org pengetua. Kitorg sempat dgn Allah Yarham Ustaz Morad, Ustaz Ahmad Ismail dan Ustaz Abdullah Hussain (oops lupa lak yg ust samingan pun pernah jugak jd pengetua kejap).

Satu lagi... alahaiiii............... camanela ada org leh anggap aku ni anak dara. He he he. Kelakar betul. Sbb nama Wanzu ni macam nama pompuan ke? Kalau ye, mungkin aku akan tukarkan pada Wanzack pula kerana sebahagian sahabat memanggil aku begitu.

43434 | wanzu | 1:57 | 3 comments

Sep 2002


assalamualaykum...

lately the danchan was down....rite?

and for the time being i'm quite busy to help my friends to further his study at ArRazi

and taking them to round2 (hehe) here in Penang. Visit Penang :D

i'll back for more

wassalam

43311 | wanzu | 9:29 | 2 comments

Sep 2002

impianku ingin menjadi lelaki bertaraf antarabangsa

petang tadi lepas mak cabun uban kat kepala aku, mak ajak aku ke rumah makcik yah kat bukit minyak. dia nak tempahkan baju utk kakak dan adik2 aku.

dan seperti biasa ayat2 org yg dah lama tak nampak aku akan terpacul jua dr mulut makcik yah.

"wahh... dah makin berisi kamu ye hairi"

"alhamdulillah makcik"

:D

petang tu, aku temankan pakcik zul, suami makcik yah (abg imuda) tgk tv kat ruang tamu. mak, makcik yah dan akak aku dok ukur baju dll.

ada satu program tv yg baru pertama kali aku tgk. rancangan 'hiwar' terbitan Jakim. hiwar dlm bahasa arab bererti bincang2, sembang2, borak2 dan sebagainya.

topik petang itu lebih kurg camnila ; memendam rasa. isteri memendam rasa kerana persoalan nafkah. isteri bekerja tetapi gajinya dikawal oleh suami. dan pelbagai lagi persoalan serta masalah yg ditimbulkan berkisar mengenai nafkah antara suami dan isteri.

hmm... bagi yg dah berkahwin elok le dgr. bagi yg belum berkahwin macam aku, itu satu ilmu utk diamalkan nanti. sebagai lelaki kenala beringat, mencari rezeki itu tanggungjawab kita. kalau isteri nak membantu itu adalah satu kemurahan hati dr si isteri.

terkejut aku bila abg mad (ahmad fadzli yusuf) tetiba ada dlm rancangan tu. dia jadi wartawan. hehe. dia tu senior aku kat Kisas. graduan UIA jurusan undang2.
sebelum ni pun aku pernah nampak dia mengacarakan satu rancangan di tv pada bulan ramadhan.

kemudian aku terkejut lagi (sebenarnya takdela terkejut sgt) apabila ahli panel 'hiwar' tu terdiri daripada salah seorg tokoh yg pernah mengajar aku bahasa arab di Kisas. tak lain tak bukan Yang Berbahagia Datin Hajah Aminah binti Zakaria. ustazah dah hampir dua tahun bersara dari berkhidmat di KIsas. persaraan itu ustazah manfaatkan dgn menjadi pendakwah bebas. ustazah sering muncul di kaca televisyen sebagai tetamu undangan dan ahli panel mana2 forum atau diskusi. Datin (panggilan kitorg student kisas padanya) nampak semakin cantik dan anggun :D (enmiya leh fhm kot what i mean?)
satu kata2nya yg masih terpahat di sanubari aku hingga kini;
"kamu tuntutlah ilmu setinggi2nya sehingga kamu menjadi lelaki yg bertaraf antarabangsa"

hmm... menjadi lelaki bertaraf antarabangsa?

42978 | wanzu | 23:56 | 6 comments

uban???

akak aku suka sgt main game the sims maxis...
ntah apa yg best sgt aku pun tak pasti...
game tu melatih kita mengurus famili? heheh...
ada suami... ada isteri... ada anak...ada rumah...
pegi kerja... dpt gaji... bla bla...
berjam jam dia main...
aku nak guna pc pun takleh...
tak puas hati betul....
bagi aku game tu takla mencabar sgt macam main counter strike :D

hmm... skrg baru dpt online...

tgh aku menaip tiba2 mak dtg....
mak usik2 rambut aku,

"eh! mak buat apa ni mak??"

"dok diam2 la. jgn dok gerak2 kepala"

"adoi! sakit la mak"

rupa2nya mak mencari dan mencabut uban kat kepala aku...

kalau uban yg dicabut mmg tak sakit...

yg sakitnya bila rambut hitam dicabut...

aku takdela beruban sgt... setakat 7-8 urat tu ada la...

tandanya ajal makin dekat la.

sebut tentang uban ni, aku teringat satu hadith...

pada suatu hari nabi sedang duduk di dlm satu majlis,
kemudian dtg sayiduna umar alkhattab dan beliau mendapati di kepala baginda nabi rambut2 yg putih (uban). dan waktu tersebut adalah pada akhir2 umur baginda nabi.

kemudian saiyiduna umar alkhattab bergurau dgn nabi,

"wahai Rasulullah, tuan dah beruban"

baginda nabi membalas,

"benar wahai umar, aku beruban oleh 'hud' "

saiyuduna umar lantas bertanya,

"mengapa wahai Rasulullah?"

"padanya (hud itu) tanda2/bukti2 keubananku"

"apakah ianya wahai Rasulullah"

"firman Allah Azza Wa Jalla: Fastaqim kama umirta wa man taaba ma'ak" (hud 111)

42925 | wanzu | 17:11 | 2 comments

alluanna?

"u are yellow".

"u are blue".

kak dayu suruh aku pulak yg mencuba selepas dia dpt dua warna tu kat quiz M&M.

caranya mudah je. jawab 4-5 soalan, lepas tu dia akan kasi kaler utk kita.

aku pun jawab semua soalan. hasilnya aku dpt warna warni. heh.

kebetulan la kot. lagipun 'nick alluanna' aku (in arabic) mmg bererti warna warni. colorful. fancy.42778 | wanzu | 1:18 | 3 comments

Sep 2002

OK!

pertumbuhan majalah2 baru kat malaysia sekrg ni agak rancak. sama ada berbentuk ilmiah, politik, santai, komik, humor dan sebagainya. dah byk sgt sampai tak terdaya aku nak beli semua.

sejak kecil lagi aku gemar beli majalah komik dan humor. abah selalu marah sbb aku selalu abiskan duit beli majalah2 camtu. majalah camtu bukannya bagus. merapu je. takde faedah.

komen aku sendiri: sbb utama aku beli majalah camtu sbb aku minat pada lukisan2 yg ada dlmnya. isi kandungannya aku letak kat belakang.

bila aku dah besar sikit. aku mula pentingkan majalah komik dan humor yg agak berfaedah dan bermanfaat sikit dari majalah lawak semata2. terutama yg berkonsep Islami dan dakwah.

korang mesti ingat majalah OK! dan majalah Lanun. bagi aku dua majalah ni jela yg agak ISlami. (majalah lain tu korang nilai sendiri). dan sambutan terhadap majalah2 berkonsep sebegini mmg mendapat sambutan yg baik.

tapi kedua2 komik ni tak bertahan lama. kedua2nya dah tiada lagi di pasaran. kena haram? bangkrap? dah takde org nak buat ke? kenapa ye?

dan dalam kerancakan pertumbuhan pelbagai jenis majalah sekrg ni aku cuba mencari jika ada majalah komik dan humor ISlami. aku tak jumpa.

cuma baru smlm aku terjumpa satu majalah baru. namanya PIOR. korg pernah dgr? mungkin ramai yg tak pernah dgr. majalah ni lain drpd yg lain. maksud aku drpd majalah2 baru lain yg diterbitkan.

majalah ni pada pandangan peribadi aku agak ISlami (tp ada campur sikit merapu, heh). aku gembira kerana apa yg aku tunggu selama ni dah muncul.

kalau korg belum beli, aku syorkan korg beli. majalah tu berpotensi utk pergi jauh. majalah macamtula yg sepatutnya kita sokong, kan?

heh, ni pandangan aku je. mungkin korg ada pandangan yg lebih best?

42480 | wanzu | 10:16 | 5 comments

Sep 2002


Rejab bulan menabur benih
Sya'ban bulan menyiram tanaman
Ramadan bulan menuai

Rejab menyuci badannya
Sya'ban menyucikan hati
Ramadan menyucikan rohnya

Rejab bulan marghfirah
Sya'ban bulan syafaat
Ramadan bulan menggandakan kebajikan

Rejab bulan taubat
Sya'ban bulan muhibbah
Ramadan dilimpahi pahala amalan seperti hujan mencurah banyaknya

Rejab digandakan 70 pahala
Sya'ban diganda 700 pahala
Ramadan diganda 1000 pahala

"Adalah lebih aula didalam bulan Rejab ini kita mengingati kembali sejarah yg berlaku kepadanya seperti penaklukan Tabuk, mngingati Salahuddin Al-Ayobi menyelamatkan Jerusalem (Al-Qudus) dari tangan tentera Salib (Rejab 583H, 1187M). Orang Arab dan Islam menyucikan Masjid Al-Aqsa dari Ketua Pasukan Pakatan. Kita mengingatkan kembali peristiwa Isra' dan Mi'raj iaitu pengajaran darinya, dimana orang Islam menganggapnya berlaku didalam bulan Rejab. Allah yg Maha Mengetahui."
[Sheikh Atiyah Al-Saqr]

42160 | wanzu | 23:56 | 1 comments

Sep 2002


"jalan ini lurus. usah kau pesongkan pandang. ke kiri bekas singgahan bunian, ke kanan itulah lorong ke surau itu."

"istana bunian?" mata si bisul di dada terkejip.

"jangan kau buka pintunya, kau akan terlena dengan bulan dan bintang yang berkedip."

"selagi kakiku memijak bumi, selagi aku merasakan peri bisa bisulku, selagi itu aku tidak akan menyimpang. aku hanya mahu berubat."

"buminya terlalu jauh. takut kau tidak akan terpijak. langit yg bergemerlap bintang dan bulan, kau akan rasakan amat dekat. hati-hati. jangan sampai pandanganmu diperdaya."

"aku hanya mahu ke surau, menghilang bisa bisulku."

"surau itu terlalu buruk."

"akan kuindahkan dengan mataku."

"selalu benar kau manjakan matamu dengan keindahan. nanti kau mudah menjadi pelupa. selalukanlah pujuk matamu pandang kedhaifan, selagi itu kau tetap menjadi pengingat."

41707 | wanzu | 0:44 | 1 comments

Sep 2002


aku tertarik pada satu karya dari negara jiran, indonesia yg tersiar dlm majalah komik 'aku dan sesuatu' sentuhan abg aie. tajuknya simple; memahami proses.

zaman sekarang manusia sudah tidak menghargai proses. semuanya ingin diperoleh dengan cepat, segera dan tiba2 atau mengharapkan semuanya terjadi dan berlaku begitu sahaja. sedangkan Allah menciptakan kita dan segala makhluqNYA turut melalui proses. semuanya telah termaktub di dlm alquran. bagaimana manusia dicipta dr setitis air mani kemudian melalui proses2 sehingga menjadi janin dan dilahirkan sebagai bayi. dan begitulah seterusnya segala sesuatu kejadian di muka bumi ini Allah jadikan melalui proses. Masya Allah Tabarakallah.

mungkin motif karyanya lebih jelas kalau aku bawakan contoh kisah antara siput babi dan pohon ceri ini. pada suatu hari si siput sedang memanjat pohon ceri. perbuatannya itu dilihat oleh seekor burung, lalu si burung bertanya, "buat apa ko panjat pokok ceri ni?".
"aku nak makan buah ceri la", jawab si siput.
kemudian si burung ketawa mengejek, "hehe mana ada buah ceri sekarang ni. pohon ini akan berbuah lima bulan lagi kau tau tak?"
dengan tenang siput menjawab, "sebb tula aku panjat dr sekrg. lima bulan nanti aku akan sampai ke atas. time tu dpt le aku makan buahnya."

p/s: korang tau ke pokok ceri tu camne? aku tak pernah tgkla :D

pokok segala sesuatu ialah memulakan langkah. itu yg penting. mustahil dpt ke tingkat atas tanpa naik tangga, naik lif atau memanjat. lambat atau cepat bergantung kepada persediaan, kekuatan dan halangan yg ada.

pilihlah trek dan jalan yg betul untuk sampai ke matlamat. kalau pilih jalan yg salah, boleh ke sampai ke matlamat? imamuna as syafie pernah berkata:
tarju annajaha wa lam tasluk masalikaha,
fainna assafinata la tajri 'ala yabas.
"kamu mahukan kejayaan, sedangkan kamu tidak melalui jalannya (jalan kejayaan). maka sesungguhnya tidaklah kapal akan berlayar di atas daratan."

hmm... aku harap aku berada di trek yg betul. doakan aku sampai ke destinasi dengan selamat

41579 | wanzu | 17:38 | 2 comments

Sep 2002


Start of said^hawwa buffer: Thu Sep 12 01:08:10 2002
Session Ident: said^hawwa (said_hawwa@202.188.205.m7206

assalamualaikum warahmatullah
wassalam
yo its me, hud!
ek eleh
apa la
nadwah apa citer?
hmm
for me
quite boring
apsal?
dont know
for the second time
isk2
they are using you cartoons
again!!!
hm
katun mana satu aa?
please be proud
so many
yarmouk
wahidah
sembang-sembang daie
syabab cergas
isk3
tak mintak izin pun
please be proud
ye laa
at least mintak le izin
bukannya tak kasi
takpe2
tq

End of said^hawwa buffer Thu Sep 12 01:08:10 2002

*said^hawwa is my junior at SASIC/sultan alam shah islamic college, klang, selangor d.e

*nadwah = nadwah kepimpinan islam sbp.
satu program tahunan utk seluruh sekolah berasrama penuh di malaysia.

41429 | wanzu | 15:10 | 1 comments

Sep 2002


Abu Huraira said: "I heard the messenger of Allah s.a.w. say, " A servant commited a sin and he said, "O Allah, I have commited a sin, so forgive me." Allah said, "Does My servant know that he has a Lord Who forgives sins and helps him? I forgive My servant." After some time, the man commited another sin so he said, "O my Lord, I have commited another sin, so forgive me.". His Lord said, "Does My servant know that he has a Lord Who forgives sins and helps him? I forgive My servant." After some time the man commited yet another sin so he said, "O my Lord, I have committed another sin, so forgive me." His Lord said, "Does My servant know that he has a Lord Who forgives sins and helps him? O servant, do what you like. I have granted you forgiveness.""

41047 | wanzu | 18:50 | 1 comments

Sep 2002


emm... lama sgt aku tak menulis dlm weblog aku sendiri. bila ada pc ni baru senang sikit nak menulis dan melayari internet. ada dua pc kat rumah. dua-dua rosak motherboard. susah jugak tu, sbb kena beli motherboard baru.

hmm... byk benda yg aku dah buat dalam tempoh lebih kurang dua bulan aku bercuti ni. alhamdulillah sebahagian daripada apa yg aku matlamatkan telah tercapai. dan ada juga sebahagiannya yg masih belum terlaksana. semoga Allah mudahkan urusan aku.

ramai org tanya cuti ni aku buat apa? dok kat rumah aje ke? tak keje ke? jawapannya aku tak dok kat umah je. aku banyak berjalan. sampai ke johor aku jalan. kat umah pun tak lekat sgt. mak ngan abah asyik bising je. bulan lepas baru je aku abis keje. tolong ustaz aku kat smka al irshad (penang) edit buku teks pendidikan Islam tingkatan dua. aku ulang sekali lagi, keje aku ialah mengedit buku teks! bukannya jaga buku teks! hehe.

dan sekrg ni dlm percubaan menjadi artis majalah haluan. pernah jumpa majalah ni? ;)

40564 | wanzu | 22:53 | 1 comments

Jul 2002

...

assalamualaikum warahmatullah..

dah berminggu aku tak menulis dlm weblog ni...
pc kat rumah aku dah padam...
aku dah taktau nak repair camane...aku bukannya pandai sgt pun bab pc ni...
modem pun semput...4 minit sekali mesti dc....
lepas tu kena reconnect balik...lepastu dc semula....
begitulah silih berganti...

ni kali pertama aku menulis setelah selamat pulang ke tanah air terchenta, alhamdulillah...
boring2 tunggu adik aku keluar dr bank, baik aku lepak cc jap menulis jurnal yg dah hampir tenggelam ni...

aku duduk kat rumah je...
jalan2 pun sekitar penang je...
tolong mak ngan abah kat rumah je...
kekadang jadi driver....
ringankan sikit beban abah yg kena mengangkut org ke sana sini...

haha... aku dah dpt hset second hand....
nokia butterfly...(aku taktau nombor model dia, tapi keypad dia bentuk macam rama2)
kawan2 aku suruh boikot barangan nokia...
tapi kalau dah ada takkan nak campak dlm lombong plak kan?
bijak ke camtu??
nak jual pastu beli yg baru??
ok...sape nak beli?? aku nak jual ni...:D

tadi ustaz nazmi call aku...
*ustaz nazmi merupakan salah seorg tenaga pengajar di smka al irshad, pulau pinang. graduan jordan*
dia ajak aku teman dia gi KL...
dia ada urusan biasiswa utk sambung study ke peringkat PHd...
mungkin dia akan ke UIA dan IPT yg lain....
dia ajak aku teman sbb takkan dia nak gi drive sorg2 gi KL...
aarrafiq qabla attariq

doakan aku selamat ke KL...

wassalam

33618 | wanzu | 13:24 | 2 comments

Jun 2002


testing

32083 | wanzu | 5:41 | 1 comments

Jun 2002

Mati Hidup Kembali

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Aku baru pulang dari jalan2 di Suq Suriyah kat Damanhur. Saje jalan2 teman Fahzan beli kain nak buat seluar. Terserempak dengan sorang ustaz bawak anak2 dan isterinya berjalan2 di pasar tu. Aku tak kenal ustaz tu. Tak pernah jumpa pun sebelum ni. Tapi ustaz tu ramah. Bagus bagus. :D. Jarang jumpa pasangan suami isteri melayu di Damanhur ni. Kalau kat Kaherah, Mansurah dan ISkandariah banyak la.

Malam waktu musim panas tak sejuk sangat. Aku hanya berjersi dan seluar slack. Heh. Ada org cakap aku tak matang apabila aku pakai jersi. Bila aku pakai kemeja dan baju melayu aku kelihatan sedikit matang. Kalau begitu, kematangan aku itu aku tinggalkan di dalam bilik malam ni. Aku sangkutkan kematangan aku tu kat dalam almari.

Perut lapar. Aku pesan ayam panggang kat kedai Mayuniz tu. Setengah jam baru siap. Lama betul. Aku singgah cc ni - Your NEt - sementara nak tunggu ayam tu siap. Tak ramai melayu dlm cc ni. Aku dan sorang ustaz tu. (aku taktau nama dia. tapi aku pernah jumpa dia 3-4 kali kat cc ni. dia tgh tulis email. aku dpt agak kepada siapa email itu ditulis. untuk isterinya di malaysia. dulu aku pernah terbaca email dia tu. ohh maafkan ana ye ustaz. aku selalu perati ustaz tu tulis email. kadang2 dia tersenyum seorang diri. kadang2 dia termenung ke luar tingkap. biasanya dia mengambil masa yg lama untuk menulis email. mungkin emailnya tu panjang. mungkin juga dia menulis puisi untuk isterinya)

Alhamdulillah, danchan dah beroperasi semula. Dah berapa hari ntah danchan ni kiok.

Aku masih dibelenggu fatrah imtihan. Doakan aku lulus cemerlang dalam syafawi alQuran Fekah Syafie nanti.

Nanti aku tulis lagi. (dan ustaz itu masih belum habis menulis email untuk isterinya)

31992 | wanzu | 4:42 | 1 comments

Jun 2002

BAHAYA BERJANJI

[Sebelum ni aku main bantai je tulis tak ikut tatabahasa yg betul. Lepas titik tak guna huruf besar. Kali ni aku cuba baiki kelemahan tu]

Aku tulis ni sejurus dari pulang menziarahi seorang sahabat berbangsa arab. Aku dah berjanji untuk menziarahinya minggu lepas. Tapi aku lupa (astaghfirullah).
Semalam aku terserempak dengannya. Dia marah benar dengan aku kerana memungkiri janji. Hari ini dia tegur aku (marah+kasik tazkirah+muhasabah). Aku pun tulis apa yang dia tegur tu kat weblog ni. Semoga aku dan korang dapat manfaat. InsyaAllah.

Selama 21 tahun Allah Taala pinjamkan nyawa untuk aku hidup di muka bumi ni, banyak [baca:sedikit] perkara yang aku pelajari tentang ragam dan resam kehidupan manusia. Resam manusia terjelma dalam pelbagai rupa dan bentuk. Rencah ragam itulah sebenarnya yg mewarnai panorama kehidupan di dunia ini.

Sejalur dari resam manusia adalah sifat terlalu berharap kepada janji...namun seringkali pula memungkiri janji hatta janji-janji terhadap diri sendiri. Ada ketikanya sifat berjanji dan memungkirinya langsung tidak meninggalkan sebarang kesan di hati.

Ia seolah-olah terlafaz di bawah sedar tanpa bermakna apa-apa dan terbiar berlalu begitu sahaja. Meskipun sesuatu janji itu terlalu mudah untuk ditunaikan, tetapi jika ia dianggap remeh maka segalanya akan menjadi sia-sia belaka. Benarlah bahawa janji manusia tidak seperti janji Allah Taala kepada sekelian makhlukNYA.

Sebagai umat ISlam kita mestilah berakhlak dengan sifat benar, jujur dan amanah dalam segenap aspek kehidupan di samping berani serta ikhlas dalam menyatakan kebenaran. Sifat pendusta dan memungkiri janji adalah sifat keji yang amat ditegah, malah tergolong sebagai munafik.

Bagaimana pula dengan diri kita? Tanyalah sejujurnya pada hati kita yg bersih dan tenang. Berapa banyakkah kezaliman yang kita lakukan terhadap diri sendiri akibat janji-janji yang tidak pasti? Kita pun sukar untuk menduga bagaimanakah nasib kita seterusnya....

Sekian...

.

31301 | wanzu | 4:12 | 1 comments

Jun 2002

mari mengingati mati

hari ini dlm sejarah. bersejarah kerana pada tarikh ini aku dilahirkan. 4jun 1981. dah 21 tahun aku hidup di bumi Allah ni. bermakna dah lama aku hidup. dah boleh mengundi, heh. dan bermakna makin dekat ajal maut aku.

huda soid khabarkan pada aku seorang sahabatnya meninggal hari ni. begitulah kehidupan. setiap kerdipan mata kita pergi bersama kematian dan kelahiran yang telah Allah taala tetapkan.

kematian amat ditakuti oleh semua orang. bagaimanapun tiada siapa yg dpt lari dari kematian. sebaliknya detik itu pasti akan tiba jua. cuma tidaklah dapat dipastikan bila, di mana dan bagaimana kematian itu. [rujuk surah aljumu'ah ayat 8]

selepas kematian kita akan kembali kepada Allah dengan membawa segala amalan. persemadian di alam barzakh akan menentukan bagaimana nasib kita selepas hari kebangkitan kelak.

bagi yg beramal soleh kuburnya adalah sebuah taman di syurga. manakala yg kufur dan engkar lubang kuburnya merupakan salah satu lubang di neraka.

nasib kita di dalam kubur nanti tiadalah dapat ditentukan. cuma jika banyak amal kebajikan, ilmu yg bermanfaat, sedekah jariah atau doa anak2 yg soleh, maka adalah harapan untuk berbahagia di alam barzakh.

orang yg paling cerdik adalah orang yg sentiasa ingat kepada mati. lantaran itu, sama ada suka atau tidak kita mesti ingat dan bersedia untuk mati. malah lebih baik jika dibuat replika kubur atau batu nisan kita sendiri (heh!) sebagai peringatan bahawa saat kematian kita pasti tiba. sekaligus memperingatkan kita supaya sentiasa mencari dan menyiapkan bekalan untuk negeri akhirat.

mengingati mati bukan bermaksud kita mesti bermuram durja tanpa berbuat apa2. sebaliknya bersikap positif dengan memanfaatkan setiap detik hidup ini secara terbaik.

muhasabahlah wahai diri. timbang2kanlah neraca amalmu sendiri. berbekallah sebelum berangkat ke negeri sana.

(muhasabah + tazkirah utk diri aku sendiri)

---------------

terima kasih buat mak yg bersusah payah melahirkan aku 21 tahun yg lalu. semoga Allah mengampuni dosa2 mak dan merahmati hidup mak. tak sabar aku nak balik dan cium dahi mak

kepada yg hantar e card tu aku ucapkan berbanyak2 terima kasih. barakallahu feekum. tak dpt kad real kad maya pun jadi laaa...

---------------

Welcome to another year of living wanzuhairi!!

According to our records here at DeadJournal (if you entered them in right) you have been in existance for yet another year!

Congrats! Hopefully you'll be around for another one!

Honestly, do have a very special day, and HAPPY BIRTHDAY!

--
DeadJournal.com
http://www.deadjournal.com/

--->aku dah tak guna deadjournal ni... aku guna danchan je..heh

30913 | wanzu | 0:53 | 3 comments

Jun 2002

macam mana aku kenal weblog?

pertama kali aku mengenal weblog melalui kawan aku, nadhra halig. aku tanya dia amende weblog tu? dia tak jawab soalan aku. dia cuba menjawab soalan aku dengan soalan. "pernah tgk cerita star gate tak?", dia tanya aku.
aku cakap tak pernah tgk pun cerita tu.
lepas tu dia cuba lagi untuk menjawab (masih dengan memberikan soalan), "pernah tengak star trek tak?".
aku jawab, "pernah".
dia kata kapten kapal star trek tu selalu tulis blog.
mulut aku berbunyi, "ooooo". aku dah faham sedikit. blog ni bermaksud catatan harian rupanya.
kemudian aku jenguk weblog ed. ooo camni rupanya weblog.
masa tu aku lower six (1999). bermula saat itu aku selalu baca weblog ed dan kawan kawannya. (takdela selalu sgt :D)
sekarang ni 2002. aku baru nak start buat weblog sendiri. ini bererti aku dah lama kenal weblog. cuma tak buat je. jadi mohnas takleh kata dia pelopor weblog di kalangan student al azhar mesir. hehe.
ada budak cakap kat aku dia kata weblog ni sekadar tulis rutin harian je. aku tak setuju kalau dia kata semata mata untuk itu.
bagi aku penulisan weblog ini boleh diluaskan ke dalam pelbagai aspek selain menulis rutin hidup harian.

"Setengah pengendali weblog di negara ini, seperti Tok Rimau, tidak lagi membataskan penulisan mereka kepada catatan kehidupan peribadi, malah meluaskannya sebagai komentar sosial." Weblog Pesaing Terbaru Media Tradisional. Ruang Siber. Majalah Jelita. Mei 2002. Muka 124.

banyak lagi yang boleh kita lakukan kalau kita pandai manfaatkan peluang. kan?

30591 | wanzu | 3:27 | 3 comments

sekali teringat daaa

tadi lepas paper bahasa inggeris, mohnas dtg rumah. dia nak guna digicam aku. alamak. sorry la digicam aku tertinggal kat kaherah. aku tak bawak balik ke damanhur ni.

dia ni senior aku masa kat kisas dulu. masa aku f4 dia upper six. masa kat kisas aku dan kawan kawan suka dengar tazkirah dia.

kenangan masa f4 di kisas mmg best. bangun awal pagi tunggu subuh kat surau. lepas tu ada halaqah subuh ikut floor masing masing. dalam halaqah tu kadang kadang dengar tazkirah. kadang kadang tadarus alquran. kadang kadang bincang isu isu semasa. kalau takde halaqah. kitorg dengar 'kulaimah basitah' dari ustaz harun. kulaimah basitah dia mmg best. tapi bila aku naik f5 dah takde kulaimah basitah. lepas asar pulak ada tazkirah lagi. sebelum maghrib ada tazkirah lagi dr mohnas biasanya. lepas prep malam ada liqa di dewan makan. macam tulah kitaran hidup kitorg budak f4 kisas 1997.

sekrg ni dah tahun 2002. dari perkhabaran yg aku terima. kisas dah tak seperti dahulu lagi. banyak perubahan yang telah dilakukan.

perubahan fizikal kisas mmg ketara. dah 'terlalu cantik' berbanding dulu. perubahan ruhani pun dikatakan agak ketara. wallahu a'lam.

tapi aku berharap biah solehah yang wujud di kisas diteruskan agar adik adik dan anak anak aku dapat merasai apa yg aku rasa dahulu. kemanisan tarbiyah. keakraban persahabatan. kasih sayang guru guru. dll.

sebelum aku keluar dari kisas (stpm 2000) aku sempat hasilkan beberapa karya tinggalan untuk generasi seterusnya. (cewah!)

1. tentang kemanisan ukhuwah. korang pegi lah kat url ni.
http://www.lunarpages.com/wanzek/ukhuwah.htm

2. suara hati aku sebelum tinggalkan kisas. selamat tinggal bumi wakafan.
http://www.lunarpages.com/wanzek/selamattinggalbumiwakafan.htm

--------------------------
ukhuwah
now is the time
we say good bye
i saw a tear drop
falling from your eyes
i hear them call
it's time to go

oh friends
i know i'm gonna miss u
i remembered when we played the games
funny nicknames
and all the sunny days
that shone so brightly
throughout our friendship

we have shared
a lot of happiness
horror and sadness
we have slept under one roof
eaten togather
and prayed togather
it has been a wonderful time

but now
the time has come
it is very hard to say
to say good bye...
dear friends
--------------------------
selamat tinggal bumi wakafan
selamat tinggal bumi wakafan
permukiman yang sementara
langkah kakiku yang terakhir
di persinggaham tercinta

lembah ini lembah bertuah
menyemarakkan keinsafan
kekosongan batin yang terisi
kedamaian menanti

kini aku menyedari
erti permukiman ini
saat bumi bakal ditinggalkan
penyesalan menggunung
ke manakah usia?
di manakah amal?
terlewatkah aku?

pahit getir perjuangan
kata nista yang dilemparkan
keikhlasan yang teruji
kebenaran yang belum terbukti

oh generasi
tegakkan bumimu
dengan peribadi muslim sejati
bulatkan tekadmu
mantapkan iman
tingkatkan taqwa
'kan berkuburkah lembah subur ini?
di tangan kalian penentunya

maafkan aku bumi waqafan
amanahmu tak kesampaian
generasiku di depan sana
bakal meneruskan perjuangan

----------------------------

mohnas tanya aku, "bila nak buat jurnal?".
hehe. dia belum tau aku ada jurnal. aku jawab, "nanti aaa".

satu hari tu dia suruh aku menulis sbb katanya batch aku ni takde yg menulis. aku terfikir gak tu. dan aku sedar kepentingan penulisan. tapi aku lebih minat melukis dari menulis. takpe aku cuba gak menulis walau sekadar dlm jenel je.

ujang dan aie. dua orang kartunis yg bukan sahaja mahir melukis. tapi mahir juga menulis. gabungan dua orang insan seni ni telah melahirkan satu karya yg menyentuh perasaan. korang ingat lagi siri "abe" dlm ujang (1995-1996)?. fuhh... cerita tu mmg best. koleksi "abe" aku hilang masa f5. bengkek betul. mana aku nak cari lagi sekrg ni aaa? ada jual lagi ke? sape2 yg tahu tolong kasitau aku ye.
aku cuba contohi diorg...dpt melukis dan menulis dengan baik

karya2 aku disimpan dalam sawang yg aku buat tahun lepas. http://wanzu.cjb.net

30573 | wanzu | 1:05 | 1 comments

Jun 2002

KISAH BENAR - penantian satu penyeksaan - muhasabah

mmg benar penantian satu penyeksaan... dia terseksa menanti.... menanti apa?? aduii.. seksa seksa... Ya Allah...Ya Rabbi... Ya Salam Ya Laatif... tabahkanlah hati hambaMU itu. 5 jam menanti...tercongok depan pc... dia bawak hard disk... tapi cc tu takde cable lebih... macam mana nak jadikannya sebagai slave? aduii... kesian dia... sungguh kasihan...

dah berpuluh puluh sms dihantar ke hset org tu. tapi org tu tak jugak muncul. setelah putus asa menghantar sms, dia mencari akal agar masa yg ada tidak dibuang dengan sia sia. apa yg dia nak buat aaa?

semasa otaknya sedang ligat berfikir, tiba tiba perutnya kembali meragam. aarghhh!! pedihnya perut! mungkin perutnya keanginan. atau dlm pengiktibaran yang lain - perutnya masuk angin. dia cuba mengingati semula apa yang tak kena dengan perutnya tu sampai mengamuk sedemikian rupa. ohh..rupanya perut mogok sebab tak diisi. sejak pagi tadi tak disumbat apa apa langsung. lepas isyak tadi je diisi dengan pizza. dah 6 jam berlalu sejak dia makan pizza tu. mmg patut la perut dia meragam. kosong!!! asid mencari2 bahan makanan dlm perut utk dicernakan. tapi takde makanan. yg menjadi mangsa adalah dinding perut. aduhhhh!! pedihnya perut dihakis asid. pedihhhhhhhhhh!

dia hendak keluar mencari bahan mengalas perut. tapi di mana? kedai apa yg buka pada jam 230 pagi ni? gila!! dia terpaksa menahan kepedihan itu sehingga waktu subuh. sehingga subuh? subuh pukul berapa? apa??? 530?? lagi tiga jam??? aduuuuuuuhhh. sekali lagi dia mengaduh kesakitan. perutnya benar-benar menderita kesakitan.

orang itu sungguh kejam! zalim! sampai hatinya memungkiri janji!

kepada Allah dia berdoa agar tabah dan diberi kekuatan menghadapi ujian dan dugaan. dan berdoa agar perutnya tidak sakit dan pedih lagi.

kalau diikutkan perasaan mahu saja dia menyumpah seranah orang itu. tapi dia sedar. bisikan itu dtgnya dr nafsu amarah yg menyeru ke arah kejahatan. dia beristighfar. memohon keampunan dari Allah Taala. sekali lagi dia memohon pertolongan dari Allah agar diberi kekuatan dan kesabaran menghadapi ini semua.

dia faham, dia seharusnya bersangka baik. sesungguhnya berlapang dada itu adalah serendah rendah matrabat ukhuwah. itulah ilmu yg dipelajarinya di dalam usrah. apa gunanya ilmu jika tidak beramal?

sejenak dia terfikir. mungkin ada dosanya sehingga dia ditimpa musibah sebegini. dia sedar, tiada suatu musibah yg menimpa ke atas seseorang itu melainkan akibat perbuatan 'tangannya' sendiri.

dia merenung kembali hidupnya sepanjang hari ini. semenjak bangun tidur hingga ke saat ini. dia menghitung kembali apakah kebaikan yg telah dilakukan sepanjang hari ini. dia menghitung kembali berapa banyak maksiat yg telah dilakukan sepanjang hari ini. dia bermuhasabah.
menimbang kembali amal yang dilakukan sepanjang hari. baikkah ia? burukkah ia? diterimakah ia? ditolakkan ia?

dia teringat kata kata sayidina umar al khattab, khalifah arrasyidin yg kedua: "zanuu anfusakum qabla an tuzanu. wa hasibu anfusakum qabla an tuhasabu. fainnahu ahwan alaikum fil hisab ghadan an tuhasibu anfusakum"
korang boleh faham ke maknanya? aku cuba terjemahkan. kalau aku salah tolong betulkan.
"timbanglah diri kamu (amal) sebelum amal kamu ditimbang (di hari akhirat). hisab/hitunglah diri kamu (amal) sebelum kamu dihitung/dihisab (di hari kiamat). sesungguhnya lebih hina apabila kamu dihisab dihari kiamat kelak".

sesungguhnya agama islam amat menitikberatkan persoalan jiwa manusia. kerana itu islam menggariskan beberapa panduan sebagai pedoman untuk insan mengawal jiwanya. antara panduannya adalah dengan bermuhasabah.

apabila nabi Adam alaihissalam memakan buah daripada pohon yang dilarang oleh Allah Taala, nabi Adam merenung kembali dirinya. dan meneiliti kembali apa yg telah dilakukannya. dengan segera nabi Adam beristighfar kepada Allah Taala dan mengakui kesilapan dan kezaliman yang telah dilakukan pada dirinya sendiri. kemudian memohon maghfirah dan rahmah dari Allah. seperti firman Allah taala di dalam surah al a'raf ayat 23. [rabbana zalamna anfusana wa in lam taghfir lana lanakunanna minal khasirin]

natijah daripada muhasabah dan penyesalan tersebut, Allah menerima taubatnya. firman Allah Taala di dlm surah albaqarah ayat 37: [fatalaqqaa aadamu min rabbihi kalimaatin fataaba alaih innahu huwat tawwabur raheem].

begitulah peri pentingnya muhasabah dalam kehidupan manusia. sehinggakan sejarah manusia di muka bumi berkait penting dengan muhasabah.

harap aku dan korang semua dapat ambik manfaat.

account yourself before u are taken into account

30287 | wanzu | 9:58 | 2 comments

hari ni hari jumaat

Rabiul awal menjelang lagi (walaupun dah nak abis). di bulan ini, kita sepatutnya bergembira dengan hari kelahiran junjungan mulia, baginda Rasulullah SAW. walaupun hari kebesaran itu telah lama berlalu, namun masih belum terlewat kalau aku nak sebut serba sedikit tentang hari kemuliaan ini. sesungguhnya kelahiran baginda membawa cahaya dan sinaran kasih sayang ke seluruh alam.

alhamdulillah, tahun lepas maulid aku jatuh bertepatan dengan maulid baginda Rasulullah SAW, 12 Rabiulawal 1422Hijrah. tahun ni tak sama pulak. maulid baginda lebih awal.

pada hari tu jugak aku chat dengan sorang senior aku masa kat kisas dulu. sekrg ni dia study kat us. sembang pasal hukum sambutan maulid nabi. dia mempertikaikannya... aku chat ngan dia dr pagi sampai ke petang. lama betul. masing masing berhujjah. susah kalau berjidal ni bermatlamatkan kemenangan, bukan nak cari kebenaran. selalu berjidal ni mengeraskan hati. ye ke?
korang pernah ke jumpa orang camni? takpela. tak payah cerita panjang pasal ni. next time aje la.

bagi yang dapat merasakan kehebatan dan kebesaran kelahiran baginda pasti merasai bahawa sekelian makhluk di muka bumi ini sedang bergembira di atas kelahiran yang amat bermakna ini. bagi yang tak dapat merasakannya,sepatutnya menangis dengan penuh penyesalan di atas hati2 yang terhijab dengan baginda Rasulullah SAW. daripada pancaran yang tak kunjung malap ini, kasih dan sayang baginda Rasulullah saw terhadap kita akan tetap bersemi sehingga ke akhirnya, dan moga2 kita juga dapat mengecap satu nikmat yang tiada tolok bandingnya iaitu syafaat baginda SAW.

solla alannabiy!!

" Seseorang itu akan bersama orang yg di cintainya di akhirat kelak".

.............................................................................................

lepas solat jumaat tadi takde sape2 pun kat rumah masa aku balik. aali bait aku semuanya mmg kaki merayap hehe. disebbkan kepenatan dan kebosanan, aku baring2 kejap atas tilam sambil merenung masa depan :D. tanpa kusedar aku terlena. aku dikejutkan dari lena oleh afiat (salah sorg aali bait aku). "wanzek! hang tanak tgk bola ka?"

hah! baru aku teringat. hari ni perlawanan pembukaan world cup. france vs senegal. cepat2 aku bangun dan terus ke ruang tamu. alamak. dah 1-0. senegal leading. camane ni. takkan zidane tak main pun leh lemah smgt.

bila replay balik detik detik gol kemenangan senegal tu, aku terkenang zaman sekolah rendah. babak tu sebijik macam babak aku menjaringkan gol kemenangan sekolah aku dalam perlawanan hoki peringkat daerah...hehe. penjaga gol jatuh dan penyerang sumbat gol dalam keadaan rebah.

ada lagi satu babak yg menyerupai kenangan perlawanan hoki tu. hehe...babak top striker senegal yg asyik offside...mahu berbelas kali asyik muka dia aje yg offside. sebijik macam aku yg asyik buat offside dlm game tu. sekolah aku menang 1-0 dan layak wakil daerah. cewaahhh....

tapi bila aku ke sekolah menengah. sekolah aku tu takde game hoki. maka terkuburlah bakat aku di situ. hehe.... sekrg ni dah tak reti main hoki...iskk

..............................................................................................

ada satu berita sedih. anak senior aku abg hanif telah pulang ke rahmatullah petang 30 may lepas. sama-samalah kita hadiahkan al-fatihah buat arwah adik ahmad taufik yang baru sahaja berusia seminggu lebih di dunia ini. semoga Allah memrahmati rohnya. takziah buat abg hanif sekeluarga. semoga arwah menjadi cahaya buat kedua ibubapanya dan pendoa kepada mereka berdua. bergembiralah sekalian ibu bapa mereka kerana anak2 itu adalah penghuni syurga.

..............................................................................................

aku online sbb yong (akak aku) kata nak jumpa aku. dia kata paksu aku dr pahang ada dtg. tak sempat nak berbual ngan paksu sbb dia dah masuk tido. diorg je dpt tgk aku sbb aku ada webcam, diorg takde webcam. line internet kat rumah tak berapa baik. diorg asyik dc je.

30254 | wanzu | 4:41 | 1 comments

May 2002

munaqasah muzayadah syartu jazaie taurid ijarah

hari ni pertama kali aku pegi kuliyah utk imtihan naik teksi. selalunya aku jalan kaki je ke kuliyah sebb rumah aku adalah rumah yg paling dekat dengan kuliyah berbanding rumah2 sewa student lain kat damanhur ni. bukan aku bertolak dr rumah ke kuliyah naik teksi. itu sudah melampau. aku naik teksi sebb semlm aku tido di rumah tuan haji jamiulkhair atau nama timangannya meol.

soalan yg aku harapkan tak keluar. keluar soalan lain pulak. alhamdulillah aku baca jugak bab tu. doakan aku lulus dengan cemerlang.

30002 | wanzu | 0:01 | 0 comments


E-mail Me "selalu benar kau manjakan matamu dengan keindahan. nanti kau mudah menjadi pelupa. selalukanlah pujuk matamu pandang kedhaifan, selagi itu kau tetap menjadi pengingat."

guestbook yg sempat diselamatkan sampai 7 januari
--------------------------------------------------------------------------------
Name: bluetulip
Hometown: Malaysia
Sent: 07.10 - 7/1

salams..saya x pernah mengenali siapa wanzu.. tp tertarik dgn hasil penulisan saudara..mmg ada bakat!teruskan menulis ye?!(bab bakat melukis belum berpeluang utk memberi komen--tp rasanya sure berbakat gak..kan?)dan saya rasa bangga dgn semangat juang yg ada dlm diri saudara~*

--------------------------------------------------------------------------------
Name: syati
Homepage: http://syati.blogspot.com
Sent: 06.12 - 7/1

Seronot baca jurnal wanzu ni. Teruskan menulis & melukis. Jgn. sia-siakan bakat yg. ada. Belajar baik2 ye dik!

--------------------------------------------------------------------------------
Name: syati
Homepage: http://syati.blogspot.com
Sent: 06.12 - 7/1

Seronot baca jurnal wanzu ni. Teruskan menulis & melukis. Jgn. sia-siakan bakat yg. ada. Belajar baik2 ye dik!

--------------------------------------------------------------------------------
Name: afiz
Homepage: http;//www.e-fiz.blogspot.com
Hometown: Darul Iman
Sent: 20.57 - 5/1

a'kum..
kaifa haluka??
first time masuk sini.. terkejut gak ada student kita di Mesir menulis di sini.. anyway, good luck!

--------------------------------------------------------------------------------
Name: udeen
Sent: 18.57 - 4/1

akum.erm tahank atas kejayaan you .erm oh ....caman lah youni boleh pakar dlam bidang kARTTUN NI??LAGIPUN YOUNI KAN NGAJI KAT AZHR...ERM BOLEHTAK bagitau kat ktia tentang semangat dan kejituan yg membawa dalam diri yopu hinggakan berjaya menjadi kartunis...???

--------------------------------------------------------------------------------
Name: insanfakir
Sent: 17.09 - 4/1

wanzek... project camne???

--------------------------------------------------------------------------------
Name: hudasoid
Sent: 04.39 - 4/1

oooo...ingatkan saya yg nanti dituduh mencopy cerpen dia...okies...faham2,takper kalau copy cerpen saya pun...tak kisah sgt,ooo masri tuh budak lagi ehehe

--------------------------------------------------------------------------------
Name: myself

sarah_joan: hi
al_luanna: haiii
al_luanna: heh
al_luanna: ada pun cik sarah
al_luanna: apa kabar cik sarah?
al_luanna: tgh bz ke?
sarah_joan: takdelah bz sangat...khabar baik ^ ^
al_luanna: sarah kat rumah ke nih?
sarah_joan: yep
al_luanna: ooo
al_luanna: takpe ke chat ni?
al_luanna: ke mengganggu sarah?
sarah_joan: tak mengganggu pun...dalam 10 min kena offline..
al_luanna: ooo begity
al_luanna: takpelah
al_luanna: saya pun around 10 minit lagi nak dc gak
al_luanna: lupa kasik salam kat sarah
al_luanna: Assalamualaykum
sarah_joan: waalaikumsalam..
al_luanna:
al_luanna: saya ni peminat sarah le jugak hehe cewahh
al_luanna: minat ngan arts sarah
al_luanna: bila lagi nak hantar lukisan terbaru kat pergh?
sarah_joan: eh, you dah tengok ke?lol
al_luanna: hehe
al_luanna: a ahh
sarah_joan: terima kasih...emm...scanner rosak...
al_luanna: ada 2 lukisan yg mengguggat iman
sarah_joan: kalau tak ada berlambak2 lagi..
al_luanna: ooo scanner rosak
al_luanna: siannya
sarah_joan: sungguh lemah ye iman you haha
al_luanna: ahahaha
al_luanna: :P
al_luanna: lemah gak aaa
al_luanna: sbb sarah yg lukis
al_luanna: hehehe
al_luanna: sarah
al_luanna: kalau ada masa
al_luanna: komen le lukisan2 saya ek
al_luanna: kat http://wanzu.cjb.net
sarah_joan: boleh..jap..
al_luanna: ok
al_luanna: kalau sarah free lagi
al_luanna: leh tak buat satu skecth ke apa2 ke
al_luanna: leh saya masukkan kat majalah sini
al_luanna: student2 mesir
sarah_joan: oh..cjb,net.. sekelab dengan yazid lah..:)
al_luanna: ahahahaha
sarah_joan: mesir?
al_luanna: yep
al_luanna: saya ni pelik sikit
al_luanna:
sarah_joan: pelik? lol
al_luanna: :P
al_luanna: kuat gelak rupanya cik sarah ni )
sarah_joan: kiut! (looking at your drawings)
al_luanna: fuiyooo
al_luanna: sarah sedang memuji lukisan2 aku
al_luanna:
al_luanna: lukisan2 tu kebykannya dipublish dlm majalah bulanan kat sini
al_luanna: leh buat duit gak aa kat sini
al_luanna:
al_luanna: sarah lukis aa barang secebis dua
sarah_joan: study kat mana?
al_luanna: univ alazhar
al_luanna: mesti ramai minat sarah punye lahhh
sarah_joan: maybe ^ ^
al_luanna: he he he
al_luanna: tgh seronok nih
al_luanna: tak sangka dpt chat ngan sarah
al_luanna:
sarah_joan: alamak...rasa bersalah pulak tunjukkan lukisan yang menggugat iman tu...sigh..
al_luanna: alaa
al_luanna: lukisan2 awek aspuri ok apa
al_luanna: si el tu pakai jubah
al_luanna: tudung labuh
al_luanna: saya suka tu
al_luanna: comel jer
sarah_joan: lol, terima kasih....time saya asrama dulu selalu pakai jubah..
al_luanna: ye ke???
al_luanna: waahhh
al_luanna: best best
al_luanna: saya suka tgk pompuan pakai jubah
al_luanna: asrama kat mana sarah?
sarah_joan: tudung labuh?
al_luanna: shah alam?
al_luanna: si el pakai tudung labuh kan?? tudung labuh=tudung bulat
al_luanna: kan?
sarah_joan: yep
al_luanna: student malaysia kat sini semua pakai jubah ngan tudung labuh
al_luanna: sennag je nak beza antara student malaysia ngan indon, brunei dll
sarah_joan: taulah! lol! semua jenis tudung saya pernah pakai...
al_luanna: fuiyooooooo
al_luanna: semua jeniss??
al_luanna: hehehe
sarah_joan: oh? really?
sarah_joan: interesting..
al_luanna: skrg ni fesyen tudung wardina kan??
sarah_joan: er...tudung saji tak pernah lah..
al_luanna: ahahahahahhahahahaha
al_luanna: lawak lawak
al_luanna: leh buat idea katun nih
al_luanna: he he he
sarah_joan: entahlah....i just wear it , asalkan kemas dan mneutup
al_luanna: aah
al_luanna: yg penting niat kan?
sarah_joan: sekarang dah tak pakai yang labuh...susah nak buat kerja kat studio..
al_luanna: ada yg pakai tp takde prinsip
al_luanna: oooo
al_luanna: sarah keje ke skrg?
sarah_joan: eh, kalau niat ada tapi pakai yang singkat/jarang kurang efektif lah..
al_luanna: a ah
al_luanna: tu pun tak kena gak
al_luanna:
al_luanna: tp sedih sarah.. yg pakai tudung ada jugak jd bohsia dll
sarah_joan: kerja sambil belajar....uitm, program ijazah seni halus (Fine Art)
al_luanna: jadi hujah pulak org tanak pakai tudung
al_luanna: ooo fine art
al_luanna: sambil keje?
al_luanna: keje melukis?
sarah_joan: *shrugs* orang yang tak pakai pun ada yang bohsia..well..nak seribu daya..
sarah_joan: yep..
al_luanna: lat studio mana?
al_luanna: eh
al_luanna: kat studio mana?
sarah_joan: rindu jugak pakai tudung labuh..kiut, kan? rasa pun selesa...tapi nanti habislah kena cat minyak dll...
al_luanna: a ah
al_luanna: cute sgt
al_luanna: org pandang rasa sayang
sarah_joan: studio seni halus lah.
al_luanna: oooo
al_luanna: seni halus
al_luanna: study bab ukir2semua tu ke?
sarah_joan: hmm...termasuklah.
al_luanna: ic
al_luanna: takpelah
al_luanna: sarah enjoy dgn apa yg sarah study
al_luanna: kan?
sarah_joan: yes, definitely....
al_luanna:
sarah_joan: akhirnya dapat belajar seni secara serius..
sarah_joan: sebelum ni sarah aliran sains...
al_luanna: oooooooo
al_luanna: ye ke?
sarah_joan: seronok jugak....kimia,bio,fizik...
al_luanna: camne leh lari ke bidang seni?
sarah_joan: dah minat
al_luanna: ooo
al_luanna: bagus laa
al_luanna: saya pulak takpernah dpt pendidikans eni yg formal
al_luanna: belajar2 sendiri je
al_luanna: tiru2 lukisan sarah
al_luanna:
al_luanna: masuk KISAS takde art
sarah_joan: anyway...kalau boleh nak lukis komik full-time..so nak memperkukuhkan lagi skill..
al_luanna: terambil bidang agama plak
sarah_joan: bagus!
al_luanna: betul sarah... kalau full time mesti improve dgn cepat kan?
sarah_joan: hmm...kalau belajar sendiri pun boleh..yang penting practice..
al_luanna: tapi belajar takde guru senang sesat
sarah_joan: saya pun dalam bidang agama dulu ^ ^ time SPM
al_luanna: hehehe
al_luanna: ye ke???
al_luanna: sarah spm tahun berapa?
sarah_joan: al-quran dan sunnah, syariah , bahasa arab tinggi..
al_luanna: waahhh
al_luanna: bahasa arab tinggi
al_luanna: my faveret
al_luanna:
sarah_joan: erk..
sarah_joan: tapi saya agak lemah hahaha
al_luanna: orait aaa
al_luanna: mesti score kan?
al_luanna: sarah spm zaman bile ni?
al_luanna: camne leh ambik agama ngan sains plak?
sarah_joan: 11 subject! phew!
al_luanna: wahh
al_luanna: saya ambik 10 je
al_luanna: time tu sistem aggregat lagi
sarah_joan: kalau ikut agregat...pangkat 1 lah kot..tapi my time dah takde dah.
al_luanna: ooo
al_luanna: berapa A?
al_luanna:
al_luanna: takpe ke tanya?
sarah_joan: so you ambik course apa?
al_luanna: syariah islamiah
al_luanna: tahun 3 skrg ni
sarah_joan: wah!
al_luanna: sarah tahun akhir ke?
sarah_joan: nope....nak akhir tahun 2...baru nak masuk sem 4..
al_luanna: oooo
sarah_joan: still 19 ^ ^;
al_luanna: alahaiii
al_luanna: muda lagii
al_luanna: masih belasannn
al_luanna: hehehe
sarah_joan: yep!
al_luanna: saya umur yg dah boleh daftar sebg pengundi
al_luanna: maknanya sarah spm2000?
sarah_joan: hmm...yes, betul
al_luanna: ic
al_luanna: 2000 saya ambik stpm
al_luanna: beza 2 tahun lah kita ni
sarah_joan: so..right now kat mana?
al_luanna: skrg ni kat cc
al_luanna: di damanhour
al_luanna: pernah dgr tempat ni?
al_luanna: Damanhour
al_luanna:
sarah_joan: er...
sarah_joan: dekat dengan Kaherah?
sarah_joan: lol
al_luanna: heheheh
al_luanna: cairo jauh dr sini
al_luanna: 3 jam perjalanan
sarah_joan: elok jugak....bukan bagus sangat pun tempat tu...banyak gangguan..
al_luanna: damanhour ddekat dgn alexandria
sarah_joan: tapi..mesir...bestnya....
al_luanna: cairo ke maksud sarah?
al_luanna: sarah dtg le sini
al_luanna: leh saya bawak jalan2
sarah_joan: i minat sangat dengan archeology..
al_luanna: skrg ni musim sejuk
sarah_joan: especially egyptology..
al_luanna: waaahh sini byk aaa bende2 arkeologi
al_luanna: patung2 zaman firaun byk lagi
sarah_joan: interesting..
al_luanna: saya pun lom jalan abis lagi
al_luanna: kalau sarah nak gi umrah.. singgah aa mesir
sarah_joan: dah 2 kali pergi umrah...belum pernah singgah mesir..good idea.
al_luanna: wahhh
al_luanna: dah dua kali ye sarahh
al_luanna: saya seklai pun belum pernah
al_luanna: cadangnya lepas exam nanti nak ke tanah haram
al_luanna: ramai2 makcik2 dan pakcik2 nak gi umrah singgap mesir dulu
sarah_joan: hmm ye..
sarah_joan: eh, i kena off lah sekarang..
al_luanna: alamakk
sarah_joan: nanti kita chat lagi ye?
sarah_joan:
al_luanna: lupa aa plak
al_luanna: ok ok
al_luanna: sarah ada hset?
al_luanna: jgn pakai 019
al_luanna: saya takleh sms
al_luanna: hehe
sarah_joan: ok
sarah_joan: bye
al_luanna: haaa
al_luanna: lagi satuu
al_luanna: sarah jgn lupa lukiskan utk saya ek
al_luanna: satu skecth
al_luanna: ok?
sarah_joan: ok!
sarah_joan: email?
al_luanna: alluanna@hotmail.com
al_luanna: no hs sarah?
al_luanna: saya punye +20101119012
sarah_joan: i tinggal kampus..
al_luanna: hehe
al_luanna: ok ok
sarah_joan: assalamuaalaikum..jaga diri ye?
al_luanna: waalaykumussalam
al_luanna: terima kasih
al_luanna: take care too


--------------------------------------------------------------------------------
Name: hudasoid

baru 1st time bukak website bro masri, tak knal pun dia, tau url pun dr website nih, jap karya saya adik dan palestin dan satu karya dia agak2 sama...padahal sblm nih tak pernah pun baca karya dia...masyaAllah, masih confuse takut dituduh mencuri idea org:(sblm saya start menulis saya maleh nak membaca even tak minat bidang penulisan

--------------------------------------------------------------------------------
Name: ceqtie
Hometown: aku di Yogjakarta!!!

tifu jerr..ada ni ha di Msia!

** Mamnu'ud dukhul- ahakss..:e lawak ler kwn Wan tuh..

camner CD the phone leh sampai Mesir ekk..ada pirate jugak ke sane?? can dakhala easily ekk??

Good Luck utk next imtihan!no langibaa!!!

Name: Siefer
Homepage: http://www.siefer.cjb.net
Hometown: Cybercity, Selangore

Pergh.. dia dok kate org terrer.. dia punya sendiri lagi gempak!! Good luck!!! Syabas!!!!

--------------------------------------------------------------------------------
Name: antelopeater
Homepage: http://www.antelopeater.tk
Hometown: Matsuyama
Sent: 10.12 - 2/1

salamullahialaikum.. nak bubuh link wanzu kat page ana buleh dok? suka aah baca komik anta nak link pakai katun anta lahh

--------------------------------------------------------------------------------
Name: muhd masri
Homepage: http://brothermasri.cjb.net
Hometown: tampin,n.9
Sent: 22.42 - 31/12

assalamualaikum...wanzu, ana nak guna kartun anta dalam journal ana boleh tak.sesambil tu bolehlah ana promote website anta.ok.assalamualaikum

--------------------------------------------------------------------------------
Sent: 18.15 - 31/12ada yg aku masih belum copy... sesuai utk buat cerita battle... islamic battle...

--------------------------------------------------------------------------------
Name: nazmi
Sent: 17.43 - 31/12

ha aha ha - simpan apa yg patut disimpan. nanti kita buat sistem barter...

--------------------------------------------------------------------------------
Name: qmar
Sent: 02.03 - 31/12

assalamualaikum ..good luck for your exam..just nak inform, saya dah abis practical..skrg dah balik kampus..struggle utk final year project pulak..anyway..all the best!

--------------------------------------------------------------------------------
Name: ceqtie
Hometown: la ni dok umah jer laa..x leh buat apa dah..bla..bla..
Sent: 00.52 - 31/12

+ man jadda wa jada..itu jer skit akak ingat ...
good luck utk imtihan..
+ ramai nyer kasi komen bergambar..aper diorang ni pakat kerr???
+ nabi muhammad mungkin miskin harta..tapi kaya dgn budi bahasa....dan akhlak terpuji..
+ betul ker nak cd tu?? tak yah ler wann..buat ganggu plajran jer..asik takut nanti nak pgg handphone..hehehh

--------------------------------------------------------------------------------
Sent: 17.48 - 30/12

http://www.gn4me.com/portal/index.html

web site ni template nyer sesuai utk web bkpppm

--------------------------------------------------------------------------------
Name: teka ler!
Hometown: bukan penang!
Sent: 08.24 - 30/12

tak aci..today i paid LE20++ tau tak!!!apa la abgwan ni...nak letak je..suh tunggu jap..geram tau tak..dahla tak kasi sms...ni yg nak marah ni..selalu ol pun tak kasi emel..tak baik tau..aaaaa...marah jugak..ha ni org dah masuk kasi komen ni..eh..lum komen..ye la..sumer ni cantik..maleh nak puji byk..ramai org puji kan..tak kira..lepas2 ni kalau ol kasi emel tau..ops..doakan adik aina yg pmr tu dpt ki gak..dia yg nak sgt masuk sana..apa tah ada..BADAR? lagi satu..kalau jadi bp pmram..kena kasi emel gak..mesyi?LEPAS NI ABGWAN KENA CALL AINA TAU..abgwan slalu aa tak wish aina..(brp kali aa nak ckp..isk isk...suka la tu aina sedih2 tak dpt wish)

--------------------------------------------------------------------------------
Name: teka ler!
Hometown: bukan penang!
Sent: 08.23 - 30/12

tak aci..today i paid LE20++ tau tak!!!apa la abgwan ni...nak letak je..suh tunggu jap..geram tau tak..dahla tak kasi sms...ni yg nak marah ni..selalu ol pun tak kasi emel..tak baik tau..aaaaa...marah jugak..ha ni org dah masuk kasi komen ni..eh..lum komen..ye la..sumer ni cantik..maleh nak puji byk..ramai org puji kan..tak kira..lepas2 ni kalau ol kasi emel tau..ops..doakan adik 'ana' yg pmr tu dpt ki gak..dia yg nak sgt masuk sana..apa tah ada..BADAR? lagi satu..kalau jadi bp pmram..kena kasi emel gak..mesyi?
Name: anti yahudi jugak
Sent: 18.43 - 29/12

member aku dulu eksperimen ngan coke die curah kat mangkuk jamban die yg penoh kerak tahi biarkan satu mlm esok die flush FUH! bersih terus siap dgn cahaya kegemilangan lagi olh itu selain dijadikan minuman
Coke juga bole dijadikan bhn pencuci tandas anda yg penoh kuman degil dikala anda tiada stok harpics mahupon fabuloso hahahaha--------------------------------------------------------------------------------
Name: anti israel
Homepage: http://yahudilaknat.net
Sent: 18.40 - 29/12


boycott jgn tak boycott!!

--------------------------------------------------------------------------------
Sent: 18.05 - 29/12


hehe nak tambah dosa ko kui2--------------------------------------------------------------------------------
Name: bored
Sent: 17.46 - 29/12


dulu prince of egypt, cerita pasal nabi musa.
sekrg ni muncul joseph, kisah nabi yusuf. king of dreams tu maknanya pentarsir mimpi kot?


kisah nabi adam dan hawa diturunkan ke muka bumi?

dan byk lagi...

wanzek... sorry la memenuhkan web ko nih... aku tgh bosan sesangat...
time orang study aku main cc hehehe...

ko mesti tahu lebih pasal katun katun ni kan?? sebab ko katun boy hahaha


--------------------------------------------------------------------------------
Name: anti-rokok
Homepage: http://www.pergh.com/forum/viewtopic.php?t=3499
Sent: 16.56 - 29/12jangan isap rokok. rokok membahayakan kesihatan. amaran kerajaan wanzu haha

--------------------------------------------------------------------------------
Name: pemburu komik
Homepage: http://hooliness.com
Sent: 16.27 - 29/12byk lagi lukisan2 amoi (hoolijin) ni yg smart

--------------------------------------------------------------------------------
Name: kipas susah mati ff
Homepage: http://www.ffxposed.com
Sent: 16.14 - 29/12--------------------------------------------------------------------------------
Sent: 21.58 - 27/12

khajal
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/7.gif

senyum biasa
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/1.gif

marah
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/a.gif

gelak besar
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/f.gif

sengih
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/4.gif

sedih
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/2.gif

specky
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/c.gif

setan
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/d.gif

innocent/siqah
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/h.gif

nangis
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/e.gif

zzzzz tidoq
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/k.gif

nganga besaq
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/9.gif

tanda soal
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/5.gif

love!
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/6.gif

heartless
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/g.gif

jelir lidah
http://duron.igalaksi.com/shuth/smile/8.gif


--------------------------------------------------------------------------------
Name: Daun^Hijau
Hometown: Damanhur
Sent: 21.34 - 25/12

APo-apoLah...


Name: masri
Homepage: http://brothermasri.cjb.net
Hometown: tampin
Sent: 16.36 - 22/12

assalamualaikum,,,,
wow.nice website....keep up the good work....i'll promote ur website to my friends.

--------------------------------------------------------------------------------
Name: masri
Homepage: http://brothermasri.cjb.net
Hometown: tampin
Sent: 16.36 - 22/12

assalamualaikum,,,,
wow.nice website....keep up the good work....i'll promote ur website to my friends.

--------------------------------------------------------------------------------
Name: masri
Homepage: http://brothermasri.cjb.net
Hometown: tampin
Sent: 16.36 - 22/12

assalamualaikum,,,,
wow.nice website....keep up the good work....i'll promote ur website to my friends.

--------------------------------------------------------------------------------
Name: masri
Homepage: http://brothermasri.cjb.net
Hometown: tampin
Sent: 16.35 - 22/12

assalamualaikum,,,,
wow.nice website....keep up the good work....i'll promote ur website to my friends.

--------------------------------------------------------------------------------
Name: shahseven@seaquest
Homepage: http://nurkasih.s5.com
Hometown: k.l
Sent: 22.33 - 21/12

wow...nice la website ko..mana ko blaja?artwork ko pon dasat..nampak cool dan best ler...teruskan usaha ko utk buat website yg lebih bagus..aku doakan kejayaan ko..

--------------------------------------------------------------------------------
Name: shahseven@seaquest
Homepage: http://nurkasih.s5.com
Hometown: k.l
Sent: 22.33 - 21/12

wow...nice la website ko..mana ko blaja?artwork ko pon dasat..nampak cool dan best ler...teruskan usaha ko utk buat website yg lebih bagus..aku doakan kejayaan ko..

--------------------------------------------------------------------------------
Name: shahseven@seaquest
Homepage: http://nurkasih.s5.com
Hometown: k.l
Sent: 22.32 - 21/12

wow...nice la website ko..mana ko blaja?artwork ko pon dasat..nampak cool dan best ler...teruskan usaha ko utk buat website yg lebih bagus..aku doakan kejayaan ko..

--------------------------------------------------------------------------------
Name: shahseven@seaquest
Homepage: http://nurkasih.s5.com
Hometown: k.l
Sent: 22.31 - 21/12

wow...nice la website ko..mana ko blaja?artwork ko pon dasat..nampak cool dan best ler...teruskan usaha ko utk buat website yg lebih bagus..aku doakan kejayaan ko..

--------------------------------------------------------------------------------
Name: wanzu himself
Sent: 18.04 - 21/12

malu pulak rasanya bila tok rimau panggil aku "tuan". formal semacam je

--------------------------------------------------------------------------------
Name: ceqtie
Sent: 04.36 - 21/12

lerr..biarlah dia [Koh Tsu Kun] nak dtg tu wan..layan bebaik...
ramai ker budak Penang yg kat Mesir tuh?.. ..ingatkan budak Keadah dgn Kelantan jer..rupanya korang siap ada hostel lagi ek..dasat!


Name: iwan
Homepage: http://reedzuan.cjb.net
Sent: 04.11 - 21/12

muka tok rimau macam garfieldlah... so comelllllllllllllllll......

lawa2 cover buku to rimau tuh...


Name: ceqtie
Homepage: http://ceqtie.blogspot.com
Hometown: kita statemate maa...
Sent: 05.51 - 16/12

Assalamualikum-
Dik wan, dah abis blajar lum nih.Konfius akak.:q ingatkan kat Mesir..tapi gaya cam kat mesia..
Ari tu kuar paper pengetua baru tu dah bersara, apa nama tah..ustaz tu bjaya letak KI no 1 utk keceriaan & skolah cantik dlm Mesia.caya tak?;)
dah 5 tahun tak jengok sana..adakah biah yg diamalkan masih sama cam dulu ek?
apa2 pun Selamat hari raya wanZu..lawa lah site baru nih.Can come again kan? ok wassalam-

--------------------------------------------------------------------------------
Name: Tokrimau.
Homepage: http://www.geocities.com/harimauj/tokrimau.html
Sent: 01.42 - 16/12

http://www.geocities.com/harimauj/tokrimau.html

Terimakasih kerana sumbangan tuan. Cover buku yg tuan beri lebih mewakili isi buku pdf saya berbanding dgn versi cover awal buatan saya sendiri yg agak serius. Saya gunakan cover design tuan. Sila lihat laman promosi buku spt yg tertera. TQ very much.

Name: wufi
Sent: 12.46 - 15/12

nice work...!! keep on rollin' dude..

--------------------------------------------------------------------------------
Name: insan
Sent: 06.34 - 15/12

wan, i've told kamal about ur project... dan dah msg ko pun malam tadi.... tak dpt ke??? mmg kene tambah simbol tambah tue ke???

--------------------------------------------------------------------------------
Name: BlueShades
Homepage: http://BlueShades.cjb.net
Sent: 01.24 - 14/12

Wah KACAK sungguh cover untuk TOK RIMAU tuh... Tapi, kat kepala tuh KUCING ke RIMAU??...

--------------------------------------------------------------------------------
Name: BlueShades
Homepage: http://BlueShades.cjb.net
Sent: 01.24 - 14/12

Wah KACAK sungguh cover untuk TOK RIMAU tuh... Tapi, kat kepala tuh KUCING ke RIMAU??...

--------------------------------------------------------------------------------
Name: mumtazah
Sent: 00.42 - 14/12

Hamdillah. Moga perjuangan anta senantiasa diberkati dan direstui Allah. InsyaAllah. Kartunnya ada gaya, cuma kalau tak kebaratan, boleh tak di perbesarkan lagi tulisannya. Agak sukar utk saya menghayatinya. Anyway syukran jazilan for the attaractive and wonderful cartoon. Bi Taufiq Wal Najah. Wassalam

--------------------------------------------------------------------------------
Name: -biskut-
Homepage: http://biskut.cjb.net
Sent: 04.11 - 13/12

hermm... fisrt time masuk sini... lawo la homepage nih... ermm... Selamat Hari Raya gak dr atie ye... makaseh sebab letak kad lawo tu... hehe... maaf zahir batin... senyum-senyum salu... salamzzz...

--------------------------------------------------------------------------------
Name: Insyirah
Homepage: http://www.kepompom.com/azida77
Sent: 01.39 - 13/12

assalamualaikum wbt,

first of all, thanx 4 signing my jurnal

mmm.... nice homepage ..... keep it up!
actually akak suka suma karya awak .... seronok dilihat....

anyway .. nice knowing you
SELAMAT HARI RAYA
semoga berbahagia di hari mulia


--------------------------------------------------------------------------------
Name: Insyirah
Homepage: http://www.kepompom.com/azida77
Sent: 01.37 - 13/12

assalamualaikum wbt,

first of all, thanx 4 signing my jurnal

mmm.... nice homepage ..... keep it up!
actually akak suka suma karya awak .... seronok diikuti....

anyway .. nice knowing you
SELAMAT HARI RAYA
semoga berbahagia di hari mulia

----------------------

Name: Paichowan
Homepage: http://www.Dunk5.blogspot.com
Sent: 05.50 - 12/12

W.z wes.. kata nak sattle kan weblog aku ma.. bile maa.. aku naik penin maaa... waaaaaaa (

--------------------------------------------------------------------------------
Name: tOK
Homepage: http://toksik.blogspot.com
Sent: 00.36 - 12/12

Membentuk negara Islam tak semudah membalikkan telapak tangan.. jugak tidak seideal seperti yang dibayangkan. Perjalanan kita semua untuk membentuk negara Islam masih panjang!

Salam aidil fitri
minal 'aidin wal-faizin

--------------------------------------------------------------------------------
Name: samurai malaya
Homepage: http://www.samuraimalaya.co-inc.com
Sent: 22.23 - 11/12

seronok tengok kartun

--------------------------------------------------------------------------------
Name: zaiham
Hometown: hayyu sabiek
Sent: 20.36 - 11/12

kata apapun...member aku suruh komen tapi aku tak tau nak komen aper....jadik....aper2 laaaaa yg baik2

--------------------------------------------------------------------------------
Name: huda soid
Homepage: http://hudasoid.blogspot.com
Sent: 18.09 - 11/12

blog saya dah tukar url....adik saya terdelete account yg lama. tapak still ader tapi saya tak guna dah yg tuh kot

--------------------------------------------------------------------------------
Name: iwan
Homepage: http://reedzuan.cjb.net
Sent: 05.12 - 11/12

wah wanzu, lama tak updet eh. beraya sakan ker?

Name: alyn
Sent: 03.23 - 10/12

tak pe kan..alyn pun nak menyibuk je..saje nak baca nak sending my commen..apa pun..teruskan berkarya dan tak terlewat lagi rasenya nak ucap selamat hari raya...

--------------------------------------------------------------------------------
Name: encik khairul
Homepage: http://encikkhairul.cjb.net
Sent: 01.20 - 10/12

selamat melukis dan pertahankan apa yang encik wanzu sudah buat ini. selamat maju jaya

----------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Name: Pujangga
Homepage: http://www.geocities.com/[pujangga1
Sent: 17.17 - 8/12

sejak bila bertukar ni.. ishk sorri la..tak perasan. hem best gak.. karya2 wan yerk. bila nak buat karektor utk projek warkah buat puteriku tu??? sajer je tanya.

--------------------------------------------------------------------------------
Name: muhammad iznan
Homepage: http://www.nummerzwei.cjb.net
Hometown: stuttgart
Sent: 17.54 - 6/12

salam....what a nice cool website..dalam seni terselit daawah yang humor dan membina...respect...salut....

--------------------------------------------------------------------------------

Name: pakdi
Sent: 03.45 - 6/12

nanti saya mel gambar.
baru jumpa blog akhi.
hehe..

--------------------------------------------------------------------------------
Name: iwan
Homepage: http://reedzuan.cjb.net
Sent: 03.17 - 6/12

aiks, majik nyer.. camner lak aku nyer e-kad raya boleh ada kat gbook nih... pelik lah.

*malu..malu...*

Name: jiGOMorrison
Homepage: http://risb0.tripod.com/brainst0rm
Sent: 05.58 - 5/12

first time masuk sini.
katun yang comel. ada pengaruh kutil yoyo.
teruskan melukis, teruskan berdakwah

--------------------------------------------------------------------------------

Name: hudasoid
Homepage: http://huda_soid.blogspot.com
Sent: 03.54 - 5/12

kata katun ader katun baru.....takder pon.semua katun saya dah baca,anak penjaja roti,nak baca sambungan dia...:)

--------------------------------------------------------------------------------
Name: iwan
Homepage: http://reedzuan.cjb.net
Sent: 03.07 - 5/12

hai wanzu,

cantiklah kartun2 yang ada kat hp ko nih. tapi kan lukisan ko ni macam ada iras2 lukisan pelukis kat majalah ujang @ apo!. cukup profesional...

--------------------------------------------------------------------------------
Sent: 19.11 - 4/12


allo, aku bukan kat penang, aku kat kedah la...
penang tempat asal aku lahir...

anyway, thank q sebab masuk site aku.
SELAMAT HARI RAYO pd 6 Disember 2002

----------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
Name: amd
Sent: 04.33 - 4/12

Tima kasih wanzu, Selamat Hari Raya untuk ko jugak!

p/s-Err..bila takbir raya nanti ko nak ikut style Mesia ke style pak Arab